Skip to content
Politică

Speranțe pentru comerțul UE-Canada. Daraban: Ne-am înscris de la început ca parteneri! FOTO

Joi, 21 septembrie 2017 a avut loc o conferinţă de presă, în contextul intrării provizorii în vigoare a Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA), la sediul Ambasadei Canadei din Bucureşti.

La conferință au participat Ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, alături de Sterică Fudulea, Secretar de Stat din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, şi de Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Romȃniei, Mihai Daraban si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu,

”Acest acord este benefic pentru mediul de afaceri din România, mai ales pentru mediul investițional. Nu pot să nu menționez faptul că într-adevăr atunci când vorbim de relații de bună prietenie vorbim inclusiv de faptul că deja s-au produs o serie de reforme, o serie de schimbări care permit un acces mai facil al cetățenilor români în Canada, practic liberalizarea accesului la vize, care ar urma să se întâmple începând cu 1 decembrie 2017. Credem că dacă vrem să avem relații economice susținute avem nevoie ca într-adevăr oamenii de afaceri români să poată vizita Canada, să poată veni la întâlniri în Canada”, a declarat Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Mai mult, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Romȃniei, Mihai Daraban a ținut să precizeze faptul că 42.000 de locuri de muncă din România la ora actuală sunt dependente strict de comerțul cu Canada.

”Noi, Camera de Comerț și Industrie a României ne-am înscris de la început ca partener al Ambasadei Canadei în România, în tot ceea ce înseamnă diseminarea de informații. Cred că se impune să subliniem că 42.000 de locuri de muncă din România la ora actuală sunt dependente strict de comerțul cu Canada, este un indicator foarte important. Sperăm ca acest lucru să crească după intrarea în CETA. De asemena, aș menționa că există pe lângă celebrul schimb bilateral de mărfuri cu care ne-am obișnuit, noi ne-am creat și categorie separată de importul și exportul de servicii, deci am departajat puțin ce înseamnă import-export de bunuri. Noi suntem realiști de potențialul economiei românești la ora actuală, de clasamentele pe care, din păcate, le avem la nivelul UE. Cred că acest import-export de servicii va conta mult mai mult pe viitor decât bunurile în sine”, a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Romȃniei, Mihai Daraban.

CETA-deschiderea unei multitudini de oportunități pentru România

Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA) va crea oportunităţi noi şi de anvergură atât pentru statele Uniunii Europene, cât şi pentru Canada. Pe lângă reducerea tarifelor la exportul bunurilor, CETA va da un impuls important şi exportului de servicii şi investiţiilor dintre Canada şi România, va permite recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale, va creşte competitivitatea companiilor româneşti pe piaţa canadiană şi va reduce costurile pe care le au companiile atunci când exportă, fără a periclita standardele curente privind protecţia mediului şi drepturile angajaţilor.

De asemenea, acordul va genera oportunități semnificative pentru oamenii de afaceri români care doresc să dezvolte proiecte cu parteneri canadieni.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *