Skip to content
Politică

Speranțe pentru energia românească. Transgaz, împrumutată cu sute de milioane de BERD

enational.ro

Există speranțe pentru energia românească. Compania de stat Transgaz a fost împrumutată cu sute de milioane de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Vicepremierul Viorel Ştefan afirmă că semnarea acordului de finanţare între BERD şi Transgaz este o garanţie suplimentară că faza I a BRUA pe teritoriul României va fi încheiată la termen şi un semnal de încredere transmis investitorilor în ceea ce priveşte oportunităţile de afaceri pe care le oferă ţara noastră, relatează Agerpres.

„Guvernul salută relaţia de parteneriat între BERD şi Transgaz, companie valoroasă a industriei de gaze din România. Semnarea acordului de finanţare a gazoductului BRUA este un semnal de încredere transmis investitorilor în legătură cu oportunităţile de afaceri pe care le oferă România”, a afirmat viceprim-ministrul vineri la Londra, la ceremonia de semnare a acordului de împrumut dintre Transgaz şi BERD, în valoare de 278 milioane de lei (60 milioane de euro, dedicat construcţiei coridorului de gaze naturale BRUA pe teritoriul României).

Potrivit unui comunicat de sâmbătă al Executivului, Viorel Ștefan a subliniat că împrumutul va asigura o nouă sursă de finanţare a gazoductului BRUA pe teritoriul României, care se alătură investiţiei Transgaz de 149 milioane de euro, grantului Uniunii Europene de 179 milioane de euro, împrumutului de la Banca Europeană de Investiţii în valoare de 50 de milioane de euro, precum şi altor finanţatori, costul total al proiectului fiind de 479 milioane de euro.

„Segmentul românesc al BRUA este însemnat ca lungime şi ca funcţionalitate. Sprijinul BERD în finanţarea etapelor de execuţie a primei faze va aduce o garanţie suplimentară că standardele vor fi respectate şi că faza I a proiectului va fi încheiată la termen, adică cel mai târziu 31 decembrie 2019”, a mai spus oficialul român.

Cu o lungime totală de 1.318 km, conducta de gaze naturale dintre România, Bulgaria, Ungaria şi Austria (BRUA) este un proiect care va asigura o integrare extinsă a pieţelor europene de gaze şi o diversificare a rutelor şi surselor de aprovizionare, se arată în comunicatul Guvernului. Sursa citată precizează că, prin promovarea diversificării rutelor şi a surselor de aprovizionare, conducta BRUA va sprijini, totodată, şi dezvoltarea economiilor locale şi a concurenţei pe pieţele regionale de energie în beneficiul consumatorilor.

„Prima fază a proiectului include construirea unei conducte de 478 km între nodul tehnologic Podişor lângă Bucureşti şi cel din Recaş, aflat la aproximativ 30 km distanţă de Timişoara, în vestul ţării, precum şi instalarea sistemelor de supraveghere hardware şi software, a tehnologiilor de comunicaţii şi a trei staţii de compresoare de gaz care vor fi să fie plasate de-a lungul traseului”, adaugă ccomunicatul guvernamental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *