Skip to content
Politică

Speranţe pentru Siria. Putin a dat de veste

fishki.net

Se conturează speranţe pentru Siria, ţară măcinată de un război civil ce durează deja de aproape 6 ani. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut anunţul.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi că guvernul de la Damasc și rebelii au ajuns la un acord de încetare a focului în Siria, iar Rusia și Turcia vor fi garanții acestei înțelegeri, urmând să fie lansate negocieri internaționale de pace la care vor participa de asemenea Turcia și Iran, transmite Agerpres, citând presa străină.

„Un eveniment s-a petrecut în ultimele ore. Nu doar că l-am așteptat de mult timp, dar am muncit mult pentru a ajunge aici. Au fost semnate trei documente: primul este între guvernul sirian și opoziția armată pentru încetarea focului pe întreg teritoriul sirian”, a declarat Putin la o întâlnire cu miniștrii apărării și de externe, Serghei Șoigu și Serghei Lavrov.

Acordul de încetare a focului va intra în vigoare la miezul nopții de 29 spre 30 decembrie, potrivit armatei siriene, care a anunțat la rândul ei o ‘oprire totală a operațiunilor militare’.

Al doilea acord privește instituirea unor măsuri de verificare a respectării armistițiului, iar ‘al treilea document este o declarație de intenție (a părților implicate în conflict) pentru lansarea negocierilor de pace’, a mai indicat mai departe Putin.

El a anunțat de asemenea o reducere a prezenței militare ruse în Siria, subliniind însă că Rusia va continua ‘lupta împotriva terorismului internațional’ și va ‘susține guvernul legitim sirian’ în această luptă.

La rândul său, ministrul Șoigu a declarat că grupări în cadrul cărora luptă circa 62.000 de combatanți rebeli și care sunt ‘principalele forțe ale opoziției armate’ au semnat acordul de încetare a focului convenit cu regimul de la Damasc.

Șeful diplomației, Serghei Lavrov, a anunțat că au fost inițiate pregătirile pentru negocierile de pace în vederea soluționării conflictului sirian, tratativele urmând să înceapă în curând la Astana, capitala Kazahstanului.

‘Începem să pregătim împreună cu turcii și cu iranienii întâlnirea de la Astana’, a precizat Lavrov, după ce guvernele de la Ankara și Teheran s-au arătat dispuse să fie, împreună cu Rusia, garantele unui eventual acord de pace în Siria.

După anunțul președintelui rus, guvernul turc a precizat că acordul de încetare a focului în Siria nu privește și gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), prin urmare operațiunile împotriva acesteia vor continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *