Skip to content
Puterea Știrilor Video

Spitalele din toată țara, copleșite de bolnavi COVID în stare gravă. O persoană infectată cu Delta transmite virusul la alte 5-8

Inquam Photos/Virgil Simionescu

Peste tot în țară este același aspect ca la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, a declarat luni fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. Invitat la Puterea Știrilor, consilierul onorific al premierului pe problemele de sănătate a explicat că suntem în valul 4 în care avem contagiozitate mai mare a tulpinii Delta. „Dacă în valul 1 vorbeam despre o transmitere de 1 la 2,3 – 4, acum suntem la o transmitere între 5 și 8 persoane”, a precizat Nelu Tătaru.

„Peste tot în țară este același aspect (n.r – întrebat despre situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon). Eu evaluez, din calitatea de consilier onorific, situația și vin cu propuneri, deciziile sunt tot la Ministerul Sănătății (…) Tot ce înseamnă aglomerarea umană, nerespectarea unor reguli, grupuri populaționale ale celor care nu au trecut prin boală sau nu sunt vaccinați (nr. întrebat ce a dus la creșterea alarmantă a numărului de noi cazuri de coronavirus). Suntem într-un val 4 în care avem contagiozitate mai mare a acestei tulpini delta. Dacă în valul 1 vorbeam despre o transmitere de 1 la 2,3 – 4, acum suntem la o transmitere între 5 și 8 persoane. Deci avem o contagiozitate mai mare.

Avem un răspuns la boală destul de bun pentru cei care sunt vaccinați sau au trecut prin boală, dar avem și un răspuns violent, iar la a 3-a categorie de vârstă culminează cazurile dure și severe. Din tot ce a însemnat studii făcute de INS am observat că decesele (95,2%) sunt ale celor care nu s-au vaccinat. Cred că toată lumea ar trebui să înțeleagă că la începutul acestei pandemii știam că nu avem cum să oprim, acum avem posibilitatea de a ne vaccina. Vaccinul ne ajută să nu avem forma foarte gravă de boală și să avem libere terapiile intensive, să nu avem decese mult”, a declarat Nelu Tătaru la Puterea Știrilor.

Spitalul Pantelimon, copleșit de bolnavi COVID în stare gravă

Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București este sub presiune din cauza bolnavilor COVID care ajung în stare gravă și au nevoie de terapie intensivă sau oxigen suplimentar. Numărul celor care trebuie să primească tratament de urgență este mai mare decât capacitatea de primire a spitalului, iar pacienții continuă să se prezinte în ultimul moment, potrivit unui mesaj pe platforma RO Vaccinare.

„Imagini de pe front: UPU Sf. Pantelimon! În momentul de față, unitățile de primiri urgențe sunt efectiv ca pe front. UPU Sf. Pantelimon are 45 de locuri, inclusiv cortul din curte, dar sunt 50 de pacienți care așteaptă. Ce așteaptă? Șanse pentru a lupta pentru propriile vieți!

18 sunt de terapie intensivă și așteaptă eliberarea unor locuri cât mai repede, iar 21 au nevoie de oxigen și așteaptă să fie transferați pe secțiile cu O2.

Da, este foarte grav ce se întâmplă! Personalul medical luptă alături de pacienți pentru dreptul acestora la viață”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Potrivit mesajului, mulți dintre pacienți continuă să stea acasă și ajung în spital „în ultimul moment”, cu lipsă acută de oxigen.

„În imaginile 3 și 4: Examenul CT pulmonar al unei paciente de 71 ani, nevaccinată pe motiv că are diabet. A stat acasă o săptămână și a venit în ultimul moment. A fost adusă cu saturație de 45, “corectată” până la 74 cu 15 l de O2. PO2 normal minim admis: 70. 95% afectare pulmonară și este nefumătoare.

Vă rugăm: ascultați sfatul medicilor, nu așteptați până în ultimul moment.

Vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție sunt singurele care ne pot ține departe de infectare și de formele severe.

Vaccinarea este ferm recomandată persoanelor vulnerabile. Consultați medicul de familie și mergeți la vaccinare”, îndeamnă centrul RO Vaccinare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *