Spitalele din toată țara, sufocate de infecții respiratorii

spital
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Spitalele din toată țara sunt luate cu asalt de pacienți cu insuficiență respiratorie acută. În multe orașe din țară, unitățile medicale nu mai au paturi libere, iar medicii atrag atenția că, după începerea școlilor, numărul cazurilor de gripă și viroze respiratorii va crește și mai mult. Oficialii Ministerului Sănătății recomandă prezentarea la camera de gardă sau la unităţile de primiri urgenţe doar dacă temperatura depăşeşte 39 de grade şi există comorbidităţi.

Spitalele din România sunt deja pline de pacienți cu simptome specifice gripei, iar situația se va înrăutăți odată cu întoarcerea elevilor la școală.

Doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș“, anunță că aproape 200 de persoane se prezintă zilnic la spital. „În fiecare zi, se prezintă la spital în jur de 200 de persoane, copii și adulți. Cei mai mulți au infecții respiratorii, și nu vorbim doar despre gripă, pentru că sunt multe virusuri care se transmit pe cale respiratorie, chiar și infecții bacteriene. Această situație este peste tot în România. Suntem în plin sezon de infecții respiratorii. Școlile vor începe de luni și ne întrebăm câți copii sunt vaccinați antigripal, dar și câți dintre bunicii și părinții lor. Dacă am o simptomatologie respiratorie sau digestivă, primul lucru pe care trebuie să-l fac este să mă izolez. Nu voi merge la școală sau la locul de muncă și nu voi intra în contact cu alte persoane, pentru că riscul ca restul persoanelor să facă forme severe categoric există“, a spus specialistul.

La rândul lui, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat că, și în zona de est, se înregistrează o creştere bruscă a cazurilor cu insuficiență respiratorie acută. „Din nefericire, constatăm o creştere alarmantă a numărului de cazuri care prezintă insuficiență respiratorie, viroze respiratorii, cea mai severă fiind gripa“, a declarat dr. Florin Roşu.

Potrivit medicului, aceste cazuri necesită îngrijire în spital, fie în regim de spitalizare continuă, însă au fost şi cazuri care au fost duse în terapie intensivă. Bolnavii aveau simptome precum febră, dureri musculare, dureri de cap, tuse şi stare generală de slăbiciune. Pentru a preveni astfel de situaţii, el recomandă persoanelor care au simptomatologii specifice virozelor sau gripelor să se adreseze unui medic. „Nu temporizăm prezenţa la medic, nu folosim leacuri băbeşti sau ce ne recomandă rudele ori prietenii şi nu iniţiem tratament cu antibiotic decât la recomandarea medicului specialist. Recomand vaccinarea, purtarea măştii de protecţie, prezentarea în vederea unui consult de specialitate la cea mai mică modificare a stării de bine a organismului. Nu uitaţi, gripa poate ucide“, a transmis dr. Florin Roşu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: