Skip to content
Politică

Spitalele regionale, o rană deschisă a României. Bănicioiu: Vorbim de 300 de milioane de euro pe care eu îi luasem și care au fost pierduți

Premierul României, Viorica Dăncilă, a declarat recent că în acest exerciţiu bugetar nu au mai rămas bani suficienţi pentru construirea celor trei spitale regionale şi că banii alocaţi au fost cheltuiţi pe documentaţie, dar că a propus ca sumele necesare să fie accesate pe următorul exerciţiu bugetar.

În replică, fostul ministru al Sănătății în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015, Nicolae Bănicioiu, – cel în mandatul căruia au fost aduși în România 300 de milioane de euro pentru 3 spitale regionale noi -,  în exclusivitate pentru PSnews.ro, a acuzat că cei care l-au succedat la conducerea ministerului au încercat să îngroape proiectul.

Mai mult, Bănicioiu a atras atenția că actuala șefă a Executivului trebuie să îi solicite urgent ministrului Sănătății să iasă cu explicații privind modalitatea în care s-au cheltuit cele 300 de milioane de euro.

„Am văzut și eu declarația primului ministru și nu sunt de acord deloc cu acele afirmații. Situația a stat în felul următor: în 2014, în mandatul meu, s-au luat 300 de milioane de euro pentru spitalele regionale. Între timp, după ce a căzut guvernul Ponta și eu am plecat de la Minister, au tot succedat diverși miniștri și diverse guverne, care mai mult sau mai puțin au încercat să îngroape acest proiect și își aduceau aminte doar în campania electorală.

Pe mine mă surprinde afirmația doamnei Dăncilă că banii s-au cheltuit pe documetație. Cred că ar trebui să îi solicite urgent ministrului Sănătății să iasă cu explicații și să ne spună clar ce s-a întâmplat. Nu poți să reunți la un astfel de proiect important. Mi se pare o greșeală strategică incredibil de mare și mi se pare că primul ministru este dezinformat”, a declarat fostul ministru al Sănătății.

„Premierul trebuie să îi ceară urgent explicații ministrului Sănătății”

Totodată, deputatul a declarat că acestuia nu i s-au cerut detalii, după ce a plecat din Guvern, cu privire la modul în care pot fi investiți banii, atrăgând atenția că România nu trebuie să renunțe și trebuie să construiască cele 3 spitale regionale așa cum a fost stabilit în acordul cu Comisia Europeană

România nu trebuie să renunțe și trebuie să construiască cele 3 spitale regionale așa cum le-am pus noi în acordul cu Comisia Europeană. Dacă nu au cu cine sau nu au oameni capabili să facă acest lucru, trebuie să apeleze și la expertiza oamenilor dinafara ministerului, a celor care au fost acolo și bănuiesc că toată lumea își va aduce contribuția sau ajutorul pentru că este o chestiune de interes național.

Vreau să vă spun că pe mine, cel care am negociat acel acord și care am adus banii, nu m-a întrebat nimeni de când am plecat ce se poate face, cum, de ce. Nimeni nu mi-a dat niciun telefon. Vorbim de 300 de milioane de euro pe care eu îi luasem și îi adusesem în România. Totuși, 300 de mil de euro nu înseamnă puțini bani. Problema este că din 300 de milioane de euro nu mai este nimic azi. S-au pierdut 300 de milioane de euro. Premierul trebuie să îi ceară urgent ministrului Sănătății explicații și să vină cu o strategie coerentă”, a conchis Bănicioiu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *