Skip to content
Societate

Spitalul Clinic CF Timişoara, proiect de peste 6 milioane de euro prin PNRR. Se doreşte reabilitarea unor secţii

facebook

Spitalul Clinic CF Timişoara a anunţat că depune un proiect de aproape 30 de milioane de lei (6 milioane de euro) pentru modernizarea unităţii sanitare, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acesta vizează reabilitarea, modernizarea şi extinderea unor secţii din spital, modernizarea laboratoarelor şi achiziţionarea de echipamente destinate reducerii infecţiilor intraspitaliceşti (nosocomiale).

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Spitalului Clinic CF Timişoara, vor fi înfiinţate inclusiv saloane cu confort hotelier.

Practic, vrem să înfiinţăm mai multe saloane cu confort hotelier, încăperi prevăzute cu sisteme de presiune negativă, în care să fie internaţi pacienţi având infecţii cu Clostridium difficile, una dintre cele mai frecvente infecţii ce pot fi dobândite intraspitalicesc, care provoacă o inflamaţie la nivelul colonului. Formele severe de boală pot duce la deces. De ce este nevoie de izolarea acestor pacienţi? Pentru că transmiterea se poate face inclusiv prin folosirea în comun a unor obiecte contaminate. De aceea, având o structură funcţională de boli infecţioase pentru izolarea şi tratarea pacienţilor cu o asemenea infecţie, putem reduce riscul de transmitere a bacteriei şi la alţi pacienţi internaţi. Tot în cadrul acestui proiect, ne-am propus să realizăm controlul biologic al aerului din blocul operator şi din ATI. Vrem să modernizăm blocul operator, compartimentele de chirurgie, gastroenterologie şi obstetrică-ginecologie,”, a declarat conf, dr. Stela Iurciuc, managerul Spitalului Clinic CF Timişoara, cotată de news.ro.

Prin acelaşi proiect, spitalul ar urma să fie dotat cu analizatoare automate sau semi-automate de identificare a micro-organismelor şi de efectuare a antibiogramelor. Totodată, vor fi cumpărate şi echipamente automate de testare şi de determinare a sensibilităţii la antibiotice.

În acelaşi timp, ar urma să fie achizitionate echipamente destinate reducerii infecţiilor nosocomiale. În această categorie intră sisteme de decontaminare a aerului din încăperi, de dezinfecţie cu abur la presiune înaltă a suprafeţelor, sisteme de sterilizare a echipamentelor de protecţie şi sisteme bazate pe tehnologii moderne cu plasmă pentru sterilizarea instrumentarului medical.

Finanţarea prin PNRR vine în continuarea unui alt proiect, început în urmă cu un an, prin care am reuşit obţinerea de fonduri europene prin POIM (Program Operaţional Infrastructură Mare). Acesta va fi finalizat în decembrie 2022. Am atras 4,6 milioane de euro pentru dotări cu aparatură de ultimă generaţie în compartimentul de gastroenterologie, în secţiile urologie, chirurgie, oftalmologie, în ambulatoriul ORL şi cel de cardiologie, dar şi pe secţia de dermatologie. Obiectivul nostru este să modernizăm întreg spitalul. Din păcate, puţini sunt cei care ştiu că la Spitalul CFR, aşa cum este cunoscut Spitalul Clinic CF Timişoara, nu mai există restricţii de internare legate de apartenenţa la ceea ce a fost Casa de Sănătate a Ministerului Transporturilor. Orice pacient poate veni pentru consult în Ambulatoriu pe baza cardului de sănătate şi a unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Dar poate fi şi internat, dacă medicul care-l consultă in spital decide acest lucru”, a adăugat conf. dr. Stela Iurciuc.

Spitalul Clinic CF Timişoara are în structură 226 de paturi, 14 dintre acestea fiind alocate spitalizării de zi. Unitatea sanitară are 21 de specializări, deservite de 44 de medici.
viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *