Skip to content
Video

Spitalul de Arși – lăsat în voia sorții? Dan Tudorache, la ora adevărului EXCLUSIV

stiribucuresti.ro

Seria interviurilor PSnews.ro cu primarii din București a continuat marți, avându-l ca invitat pe Dan Tudorache, edilul Sectorului 1.

Concret: primarul PSD a fost întrebat de către Marinela Angheluș (redactorul-șef al PSnews.ro) despre stadiul lucrărilor la unul dintre marile proiecte ale municipalității sectoriale în domeniul sănătății – ne referim la mutarea Spitalului de Arși.

Daniel Tudorache a început prin a aminti despre închiderea și redeschiderea secției ATI (Anestezie și Terapie Intensivă – n.r.) de la unitatea medicală amintită.

„După cum bine știți, secția ATI de la Spitalul de Arși a fost închisă în urma unui scandal aproape 7 luni de zile. Noi – Primăria Sectorului 1 – avem în administrare patru spitale, printre care și Spitalul de Arși. Am investit undeva la 1 milion de euro în acea secție ATI, a fost controlată de Ministerul Sănătății înainte să fie pusă în funcțiune, a primit avizul ministerului și este o secție ATI ultramodernă. Deci problema de la Spitalul de Arși a fost rezolvată undeva în ianuarie 2017 – noi atunci am terminat și am ieșit din spital. Pe urmă au început procedurile, verificarea acelei secții ATI, și pe urmă a fost pusă în funcțiune”, a rememorat Tudorache.

În continuare, primarul a evidențiat demersurile concrete ale primăriei pe care o conduce pentru relocarea nu doar a Spitalului de Arși, ci și a Spitalului Floreasca în nordul Bucureștilor, cu tot cu limita de paturi impusă pentru noua unitate sanitară care va rezulta din comasarea celor două spitale.

„Directorul de la Spitalul de Arși și directorul de la Spitalul Floreasca (ambele spitale fiind în subordinea Primăriei Sectorului 1) au solicitat relocarea celor două spitale. Am găsit un teren de 4 ha, am mai cumpărat două hectare și jumătate în zonă (adresa este Șoseaua București-Târgoviște, numărul 10). Deja avem o comisie comună (Primăria Sectorului 1 cu Ministerul Sănătății), deja facem studiu de pre-fezabilitate… Deci deja suntem în linie dreaptă. Avem în momentul de față 990 de paturi. Nu puteam face câte paturi vrem noi – este numărul pe care ni l-a dat Ministerul Sănătății, pentru că România are un număr fix de paturi. Și automat urmează să fie relocate cele două spitale, atunci când se termină. De la un spital din Sectorul 2 au fost relocate”, a afirmat Daniel Tudorache.

Solicitat să precizeze când va fi finalizată mutarea, primarul Dan Tudorache a oferit un orizont de timp nu foarte optimist: post-2020 (când PSD-istului îi expiră mandatul edilitar).

„Eu zic că mare parte din această investiție o să se finalizeze până la sfârșitul mandatului meu. Vă dați seama: e unul dintre cele mai mari spitale de stat construite după Revoluție (poate private au mai fost construite). Noi am estimat costurile la 250-300 de milioane de euro”, a arătat primarul Sectorului 1.

Întrebat cum au primit locuitorii din sector vestea mutării și a comasării celor două spitale, edilul social-democrat a răspuns: „Sunt foarte bucuroși, sunt mulțumiți. Altă soluție nu aveam. Ei tot solicitau să mai construim (spitale – n.r.). Teren în zonă n-aveam (deja depășiserăm cotele alocate pentru acea construcție) și singura soluție a fost relocarea celor două spitale. Zona de nord este o zonă ușor accesibilă, este foarte aproape (undeva la 2-3 km) de zona de centură, e stație de metrou în zonă și e o zonă foarte aerisită”.

Secvența este disponibilă mai jos de la momentul 4:52 si pana la final

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *