Skip to content
Sănătate

Spitalul “Marius Nasta”, în situaţie critică: Este medicină de front ce facem noi

Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Zeci de pacienți pozitivi au stat ore întregi în frig, la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, pentru a fi evaluați, dar nici măcar nu i-a văzut vreun doctor, acuză pacienții revoltați. În weekend este un singur medic de garda pentru COVID, iar zecile de cazuri grave internate au prioritate, declara șefa institutului. Beatrice Mahler spune că un tsunami a lovit sistemul de sănătate și se face medicină de front.

A zis că nu ne putem vedea. La toată lumea de aici la fel le-a spus. Sunt oameni de la 03.00 noaptea, (…) Este o doamna asistență cu un limbaj foarte înțepat. Suntem vinovați că suntem pozitivi. Păcat că trăim în România,” spune una dintre paciente, într-un reportaj Știrile TVR.

Este unul dintre zecile de pacienți duși cu ambulanță la Institutul „Marius Nasta” pentru a li se evalua starea, conform legii. După aproape 3 ore, echipajul care o aștepta că să o ducă înapoi acasă a trebuit să plece. Degeaba au cerut să o vadă specialistul.

Într-un final, un medic rezident i-a pus întrebări prin telefon și a trimis-o la radiografie.

Femeia s-a temut să stea pe holul spitalului unde sunt internați pacienți cu forme mult mai grave. A așteptat aproape 4 ore în frig. Trebuia să primească și concediu medical. Spune că medicul rezident care a evaluat-o telefonic a sfătuit-o să își cheme soțul să o ia acasă, să nu mai aștepte ambulanță.

Managerul institutului spune că niciun pacient adus cu ambulanță nu a fost refuzat, dar sunt mulți dintre cei pozitivi care vin singuri la evaluare și pot răspândi virusul. Zilnic, sunt peste 100 de oameni la ușa și în weekend un singur medic de garda, iar urgențele din spital au prioritate.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: „Acest lucru se întâmplă pentru că în acest moment în Institutul Marius Nasta sunt 75 de pacienți internați pe 72 de paturi, pentru că trei dintre pacienți stau într-o zona de triaj până când vor avea un loc în secție. Din aceștia, 40 de pacienți sunt cu forme severe. (…) Am solicitat Ministerului Sănătății a două linie de garda pentru COVID. (…) Săptămâna trecută am făcut solicitarea, în momentul în care a crescut foarte mult numărul de pacienți care s-au adresat Institutului Marius Nasta. De o săptămâna, se lucrează într-un ritm pe care nu ni l-am imaginat„.

Oficialii Ministerului Sănătății spun că mâine se va lua o decizie la solicitarea institutului. Între timp, se încearcă amplasarea de corturi pentru evaluarescrie ziare.com.

Cei asimptomatici sau cu forme ușoare vor fi trimiși la Chitila pentru investigații.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: „Este medicină de front ce facem noi. Este un tsunami care a lovit sistemul de sănătate. Evaluarea trebuie să o facă medicul de familie foarte simplu la telefon. Sunt niște întrebări standard„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *