Skip to content
Politică

Spitalul „Nasta”: alimente pentru bolnavi, cumpărate la preț triplu, fără licitație

cursdeguvernare.ro

Nu doar viața, ci și moartea e de vânzare la Spitalul ”Marius Nasta” din București: nu e o metaforă patetică, ci o constatare seacă, așa rezultă din sentința definitivă a judecătorilor.

Pe 11 mai 2016, magistrații Curții de Apel București au pronunțat cele mai dure condamnări de până atunci din Sănătate, într-un proces privind achiziții frauduloase și luare de mită, scrie tolo.ro

Este vorba de cazul de corupție de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București, denumit și ”Mita de la morgă”.

În primăvara lui 2016 au mai fost condamnați șefa serviciului de achiziții a spitalului și directorul economic și în plus, 7 oameni de la firmele favorizate.

La un an și jumătate de la sentință, un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății susține că a găsit contracte asemănătoare, deși oamenii s-au schimbat!

Conform documentului, managerul actual, Gilda Popescu, și directorul financiar Daniela Dumitru patronează un sistem din care publicul poate înțelege de ce merg prost lucrurile în spitale.

În schimb, Gilda Popescu, managerul spitalului, susține că e nu primul, ci al treilea control și că ministrul Bodog a vrut s-o prindă cu ceva ”și a ajuns să se ia de bulion!”. Ea reproșează ministrului că a pus-o să-i angajeze o pilă, un șef-contabil ”incompetent și care, după aceea, a fost zburat și de la noi și de la Spitalul de Urgență Floreasca”.

Printre cele două tabere se întrezăresc însă cauzele, comune, chiar dacă imputabile diferit, și care au creat mizeria în care coabitează pacienții și personalul de la Institut.

Cel mai important Institut de boli de plămâni din România este irespirabil.

DE LA ȘPAGA PENTRU MORȚII DE LA MORGĂ PÂNĂ LA COPANE DE PUI

Chiar și până la această dispută, unde părțile combat reciproc, Spitalul ”Marius Nasta” a fost, de multă vreme, un caz de rea practică.

Pe Șoseaua Viilor se află una dintre problemele cronice ale sistemului sanitar din România.

Iar Institutul arată ca un grajd”, așa cum spun toți medicii intervievați, indiferent dacă sunt simpatizanții managerului Gilda Popescu sau adversarii ei.

În achizițiile de la Hexi Pharma, de pildă, era dintre unitățile sanitare care aveau cele mai mari prețuri și cele mai aiuritoare coduri inventate în SEAP, sistemul de achiziții publice.

În dosarul condamnării din mai 2016, ei ajunseseră să ia șpagă inclusiv pentru transportarea morților la morgă, fiind denunțați de patronul firmei de pompe funebre.

În plus, raportul de acum, din 2017, arată cum ajung să achiziționeze, fără licitație, și servicii de tomografie, dar și mâncare.

Citiți articolul integral AICI

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *