Skip to content
Politică

Split TVA. Gelu Diaconu prevestește haos de Sărbători. Răzbunarea PSD pe Teodorovici EXCLUSIV

nineoclock.ro
" "

Gelu Diaconu – ex-președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) – a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a prevestit haos în zilele Sărbătorilor de iarnă, din cauza numărului contribuabililor obligați să se declare plătitori de TVA defalcat („split TVA”).

Discuția a pornit de la atitudinea premierului Mihai Tudose și a altor nouă miniștri, care NU au optat pentru noua măsură în legătură cu firmele lor.

" "
" "

DETALII AICI: Membrii Guvernului care au decis split TVA își protejează firmele proprii FOTO

În acest context, Gelu Diaconu a afirmat că măsura este cu atât mai prost gândită, cu cât ea este ocolită chiar de către cei care vor să o impună populației.

„Nu mă așteptam la o altă reacție, pentru că până și cei din Guvern recunosc că o astfel de măsură este cel puțin abuzivă, numai din perspectiva termenului foarte limitat până la care trebuie să se conformeze agenții economici. Să nu uităm că săptămâna trecută erau circa 200 de agenți economici care optaseră pentru plata split TVA dintre cei peste 300.000 de plătitori de TVA. Așa încât mie mi se pare că este o ipocrizie justificată”, a punctat Diaconu.

Chestionat despre impactul acestei inițiative asupra mediului de afaceri, fostul șef al Fiscului a vorbit despre aglomerația cumplită care se va crea în ultimele zile ale acestui an.

„În preajma termenului-limită, dacă acesta nu va fi amânat (deși eu rămân la părerea că Dumnezeu va da mintea de pe urmă), va fi o aglomerație de nedescris la unitățile bancare și foarte mulți nu vor reuși să se conformeze până pe data de 1 ianuarie. Rămân la părerea că e o măsură trăsnită, care va produce mari neplăceri mediului de afaceri”, a subliniat Diaconu.

Întrebat dacă recenta adoptare în unanimitate în Comisia economică din Senat (condusă de către PSD-istul Eugen Teodorovici) a amendamentului ce elimină obligativitatea înrolării pentru split TVA a privaților care NU au contracte cu statul poate fi considerată o rază de speranță, Gelu Diaconu a răspuns: E o rază de speranță palidă, pentru că inițiativa a aparținut domnului Teodorovici, care e un finanțist cu picioarele pe pământ, care cunoaște realitatea mediului de afaceri și știe carte în domeniu”.

În încheiere, Gelu Diaconu a estimat că PSD-iștii vor vota în plenul Camerei Deputaților (forul decizional) pentru adoptarea split TVA, ca să nu pară puși cu botul pe labe de către Eugen Teodorovici.

„Numai că nu este suficient: dacă vor înregistra un eșec din perspectivă politică și în implementarea split TVA-ului, guvernanții se vor face decisiv de râs. În consecință, vor impune – cred – în plen votarea actului normativ, dincolo de voința domnului Teodorovici și a câtorva care realizează stupizenia măsurii”, a conchis Diaconu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *