Skip to content
Politică

Split TVA, o mare lovitură pentru firme. Reprezentant IMM-uri: Fiscul nu respectă nici acum obligațiile sale! EXCLUSIV

huff.ro

Mecanismul plăților defalcate de TVA, așa numitul sistem split TVA, este o adevărată lovitură dată firmelor, indiferent de dimensiunea acestora, blocarea a 19% din rezerva lor de lichidități  urmând să pună probleme în derularea activităților economice curente.

Practic, statul duce hăituirea agenților economici la cote nemaintâlnite, blocând din start banii care i se cuvin, fără a mai lăsa contribuabililor persoane juridice dreptul de a se folosi de acești bani până la depunerea situațiilor financiare lunare sau trimestriale.

În ceea ce privește reciprocitatea serviciilor în cazul rambursărilor de TVA, Fiscul are restanțe în efectuarea în termen util a acestora încă de pe acum, după cum arată, pentru PSNews.ro, Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, și președinte al Consiliului Național al IMM-urilor.

Există obligativitatea și în acest moment ca statul să returneze TVA nu mai târziu de 30 de zile, în cazuri excepționale 60 de zile, termene care nu se respectă.

Efectul spilt-TVA va fi de bumerang. Agenții economici se vor îndrepta cu siguranță în instanță pentru a-și recupera TVA-ul, pentru că nu vor mai avea în cont banii de compensare. Nu există niciun avantaj pentru firme în aceastîă măsură, care în opinia noastră va aduce un blocaj uriaș în economie”, explică fostul ministru.

Nota de fundamentare a proiectului arată și percepția organismelor de control fiscal în relația cu contribuabilul, acesta fiind suspectat din prima, indiferent de conportamentul său fiscal anterior, ca un  evazionist în fașă. „Prin acest mecanism se urmărește creșterea nivelului de conformare a persoanelor impozabile, prin asigurarea resurselor financiare ale acestora pentru plata TVA datorate bugetului de stat, având în vedere că taxa încasată de la clienți nu mai poate fi direcționată pentru alte plăți, ci doar pentru taxa datorată furnizorilor sau bugetului de stat.

Prin aplicarea mecanismului plăților defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astăzi unii agenți economici le realizează prin utilizarea TVA în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, având în vedere că TVA nu reprezintă un venit al persoanei impozabile și ar trebui să aibă doar destinația de a acoperi TVA datorată furnizorilor/prestatorilor și TVA de plată către bugetul de stat” – arată documentul publicat de Ministerul Finanțelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *