Sportivii ruşi şi belaruşi au încălcat regulile de neutralitate în ceea ce priveşte războiul din Ucraina

Sursă foto: Facebook/ Paris 2024

Zece sportivi ruşi şi şapte belaruşi autorizaţi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris au încălcat regulile Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) referitoare la neutralitatea în ceea ce priveşte invazia Rusiei în Ucraina şi ar trebui să fie excluşi, a anunţat, joi, un grup internaţional de apărare a drepturilor omului, potrivit Reuters.

Global Rights Compliance, care urmăreşte încălcările dreptului internaţional umanitar în cadrul conflictului şi asistă procurorii pentru crime de război în colectarea de dovezi privind presupusele încălcări, a declarat că a prezentat CIO dovezi care susţin afirmaţiile, dar că forul a ignorat avertismentele sale.

Sportivii în cauză se numără printre cei 15 ruşi şi 16 belaruşi care au fost declaraţi nevinovaţi de o comisie de revizuire instituită de CIO şi care au acceptat invitaţiile de a concura la Jocurile Olimpice, care se vor desfăşura între 26 iulie şi 11 august.

Global Rights Compliance a solicitat CIO să reconsidere de urgenţă decizia de autorizare a sportivilor şi să „interzică sportivii pro-război în conformitate cu propriile reguli şi angajamente faţă de Principiile Naţiunilor Unite privind afacerile şi drepturile omului”.

„Aceste Jocuri Olimpice ar trebui să fie o oportunitate pentru CIO de a-şi afirma şi demonstra respectul pentru propria politică privind drepturile omului”, a declarat Wayne Jordash, preşedintele Global Rights Compliance.

Acesta a declarat că CIO închide ochii la implicarea sportivilor ruşi şi belaruşi care au demonstrat sprijin pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al CIO a declarat că forul nu poate comenta cazurile individuale sau deciziile comisiei de revizuire, care a evaluat sportivii în conformitate cu orientările convenite.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: