Skip to content
Politică

Spre ce vor duce schimbările din opoziție. Cu cine se va lupta de fapt PSD-ul lui Dragnea? EXCLUSIV

PNL își caută lider!

În 2017, mai mulți lideri PNL speră la o revenire în forță pe scena politică și își propun să uite de eșecul de la alegeri. Alina Gorghiu, prin demisia sa, și-a asumat rezultatul din campania electorală, care i-a costat scump pe liberalii deveniti o opoziție insuficient de puternică pentru a rezista în fața zidului social-democrat.

În prezent, interimatul președinției PNL este asigurat de Raluca Turcanu, care a și avut un discurs bun în Parlament, la învestirea noul Guvern, când a prezentat tranșant poziția partidului, dar asta nu modifică situația neclară în care se află viitorul acestui partid. Cu adevarat, direcția PNL va fi stabilită după alegerile de la Congresul Național PNL. Tot atunci va fi ales și noul președinte.

Primul pretendent și cel care și-a anunțat candidatura încă de la începutul lunii decembrie 2016, a fost Cătălin Predoiu. Acesta a declarat – conform mediafax.ro,că partidul are nevoie de competiție reală, nu de ”aranjamente de culise” pentru că altfel, la final lucrurile nu ies bine.

Și Ludovic Orban ar putea candida la șefia PNL, dacă va fi achitat de instanță, liberalul declarând că în PNL nu mai merge cu „cârdăsii”.

„Este o decizie pe care o voi anunța la timpul potrivit, în funcție de anumite elemente care nu sunt, în momentul de față, în puterea mea”, a spus Ludovic Orban, întrebat dacă va candida la președinția PNL la viitorul congres. „Nu am să vă dau răspunsul, dar îl cunoașteți”– precizează Agenția Mediafax .

Reamintim că deputatul Ludovic Orban este sub control judiciar și că procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite. La data presupusei fapte, Orban era prim-vicepreședinte al PNL.

În ambele declarații sesizăm o ușoară nemulțumire referitoare la felul în care sunt luate decizile în PNL, iar cu un grup revoltat în interiorul partidului, PNL este obligat să facă o reformă internă pentru a avea viitor.

În alt pretendent la șefie este și Raducu Filipescu, de la filiala PNL Călărași, care a anunțat că dorește să candideze pentru o funcție de conducere, cel mai probabil cea de secretar general.  „(…) vă spun că eu voi candida în martie ori la secretar general, poate chiar la președinte de partid, că să se știe din capul locului. (…) Să fiu eu mână forte, o să am o moțiune și eu și probabil o să candidez la președenție sau cel puțin la Secretariatul general”, a spus Filipescu.

Mai mult de atât, acesta a afirmat că este deschis la o relație de colaborare cu Cătălin Predoiu: „Suntem doi și, culmea, suntem doi din Călărași, care ne anunțăm candidatură. Poate că o să mă înțeleg cu (Cătălin-n.r) Predoiu, el să fie președinte și eu secretar sau invers”, a menționat liderul PNL Călărași pentru mediafax.ro .

Actualul preşedinte interimar al PNL Raluca Turcan, întrebată dacă va candida pentru şefia partidului, a precizat că nu vizează funcţiii, ci vrea să sprijine reconstrucţia PNL, afirmând însă că a fost eliminată condiţia ca preşedintele interimar să nu mai poată candida la alegeri, așadar nu e exclusă nici candidature ei.

Interesat de președinția partidului pare a fi și Cristian Bușoi. Deși scorul PNL București (organizație condusă de acesta) a fost influențat de scorul național, nu trebuie neglijat capitalul său de încredere. Atât activitatea ca europarlamentar, cât și candidatura la Primaria Generală a Capitalei, cu sprijinul întregii organizații PNL, arată că este perceput de colegii săi ca un lider cu șanse, care se poate angaja comfortabil în competiția pentru o funcție de conducere a partidului.

Despre persoana care ar putea ocupa scaunul de conducere a PNL, a comentat și Traian Băsescu, în luna decembrie a anului precedent, la RTV: „Tăriceanu poate fi președinte la PNL. El are o cotă mare de încredere. Niciun lider de acolo nu e la nivelul lui de încredere, (…) circa 40%” .

Scenariul vehiculat de Traian Băsescu, presupune o fuziune PNL- ALDE si este foarte puțin probabil, având în vedere disputele care au apărut între cele două partide, atât în campania electoral cât și la momentul în care Călin Popescu Tăriceanu a decis să se separe de PNL și să-și facă propria formațiune politică.

Avem așadar măcar cinci potențiali candidați la șefia PNL. Cine va conduce în următorii aniacest partid istoric, esențial pentru scena politică românească?

Nu știm încă, dar singura variantă care pare viabilă pentru liberali este să își aleagă un lider puternic, în primul rând acceptat de partid, și în al doilea rând care să devină un lider puternic al opoziției și să ducă o politică de recâștigarea a electoratului de dreapta.

 

USR se școlește în opoziție

USR este la primul exercițiu parlamentar. Un partid nou, cu scor bun în alegeri și cu lideri care abia acum pășesc pe băncile Parlamentului. Ca orice formațiune nouă, are însă nevoie să se întărească și în interior, să se afirme și în exterior.

Imediat după alegeri, însă în USR situația părea tensionată, mai ales după scandalul cu soțul lui Clotilde Armand. Doamna Armand, părea că este gata să candideze pentru o funcție în conducerea partidului. Poate de aceea a și făcut nenumarate remarci la adresa lui Nicușor Dan- președintele USR.

Vrea să-l înlocuiască pe acesta în funcție?

„Nu m-am gândit. Eu cred că Nicuşor este un preşedinte care a construit tot ce a construit, a reuşit să păstreze acest echilibru de care vorbesc, trebuie în continuare să facă asta. Sigur voi candida pentru vicepreşedinte, asta pot să vă spun deja”, a spus Clotilde Armand, pentru gandul.info.ro, când a fost întrebată dacă urmăreşte o candidatură la funcţia de preşedinte USR.

„Sunt o femeie caldă, care a născut șase copii, Nicușor are abia un copil, n-a dezvoltat partea asta maternă, sigur, îi doresc să fie mai mult patern decât matern (….)Într-adevăr, am acest atu…El probabil că în timp, va reuși să dezvolte acest atu, această calitate. Nicușor e o persoană extraordinară, foarte echilibrat, gândește mult și repede, o persoană cu multe calităti, probabil că pe partea de căldură maternă îl depăsesc”, a explicat ea, întrebată dacă este mai iubită decât Nicușor Dan, conform mediafax.ro .

Așadar și aici au început să apară pretendenți la putere și cu singuranță în fața noi provocări- activitatea parlamentară- vor mai apărea și tensiuni. Gestionarea situațiilor va da măsura calității lidership-ului. Va putea Nicușor Dan să țina USR-ul unit? Merită urmărit!

 

PMP trebuie să mai crească

Deși cu puțin peste pragul electoral, PMP nu este un jucător adevărat pe scena politică, influența lui în procesul decizional fiind mică.

Liderul acestui partid, Traian Băsescu își păstrează tonul ironic de commentator neimplicat în viața politică, lansând ipoteze, unele puternic fanteziste vrând să dea în continuare senzația că în mânile sale s-ar mai afla ițele care manevrează societatea.

Și, totuși, celelalte partide care se află în opoziție nu se dau învânt să-și manifeste dorința de a se alia cu PMP-ul lui Băsescu, din care fac parte lideri cu imaginea erodată într-o guvernare anterioară.

În concluzie

Avem ”o stângă” unde Liviu Dragnea e atotstăpânitor și o opoziție care are nevoie de unitate și un suflu nou pentru a supraviețui în această luptă.  Cum va arăta confruntarea politică? E clar că Dragnea, Tăriceanu și Nicușor Dan vor rămâne pe aceleași poziții și așteptăm să vedem cine va conduce PNL-ul mai departe și cât va conta pe scena politică acest nou lider.

Fiecare partid are cartea lui și trebuie să o joace mai departe.

Varianta cea mai bună pentru popor este ca fiecare dintre ei să-și respecte promisiunile electorale și să le reprezinte interesele celor care i-au votat, însă urmarea se scrie zi după zi.

1 comentariu la “Spre ce vor duce schimbările din opoziție. Cu cine se va lupta de fapt PSD-ul lui Dragnea? EXCLUSIV

  1. Primul ministru incearca sa musamalizeze dosarele colegilor PSD-isti specialisti in deturnarea bugetuluii public si spalarea banilor !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *