Sprijin de 100 euro/ha, pentru fermierii din sectorul vegetal. Cum poți accesa banii

Foto: jardins campagne

Fermierii din sectorul vegetal primesc 100 de euro la hectar pentru culturile agricole pe care le-au înființat în toamna 2022 și care au suferit de secetă, anul trecut. Subvenția a fost aprobată de Guvern si se acorda pe Cadrul de criză Ucraina, ceea ce înseamnă că banii trebuie achitați fermierilor până, cel târziu, la mijlocul acestui an.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( MADR) a anunțat în ședința de Guvern de joi, 18 ianuarie 2024, că a fost aprobată Ordonanța de Urgenta privind instituirea unei scheme de ajutor de stat de sprijinire a întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

„Prezentul act normativ vizează acordarea unui grant direct, în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de producție, recoltare, transport și depozitare a recoltei agricole vegetale primare obținută la culturile înființate în toamna anului 2022. Grantul direct din cadrul prezentei scheme reprezintă o plată compensatorie pe suprafață care constă în echivalentul în lei a 100 euro/hectar, ce se acordă unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru suprafețe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 beneficiari”, transmite Ministerul Agriculturii.

Valoarea maximă a ajutorului acordat unui beneficiar este de 280.000 euro

„Resursele financiare totale necesare implementării schemei sunt de 1.200.000.000 lei reprezentând echivalentul a 243.239.956 euro, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024. Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat menționat de prezenta schemă se efectuează până la data de 30 iunie 2024 inclusiv. Beneficiarii sunt întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, respectiv producători agricoli înregistrați în Registrul agricol și în Registrul unic de identificare, care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere în scopul obținerii producției de cereale și semințe oleaginoase”, mai precizează ministerul.

Condiții de eligibilitate 

a) depunerea unei cereri de plată în anul 2023, pentru o suprafața determinată de minimum 1 ha, pentru una sau mai multe dintre culturile prevăzute în anexa nr. 1 până la termenul limită de depunere din anul 2023

b) beneficiarii nu sunt în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Suma totală necesară implementării schemei este de 1.200.000.000 lei  (243.239.956 euro) se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024. Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat menționat de prezenta schemă se efectuează până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

Cine beneficiază

Societătile care își desfășoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale: producători agricoli înregistrați în Registrul agricol și în Registrul unic de identificare, care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere în scopul obținerii producției de cereale și semințe oleaginoase.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: