Skip to content
Externe

Sprijin militar din 26 de țări, de peste 1,5 miliarde de euro, pentru a spori capacitățile militare ale Ucrainei

abcnews.md

Reprezentanții din 26 de țări, reuniți joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro pentru sporirea capacităților militare ale Ucrainei în războiul împotriva Rusiei, a anunțat ministrul danez al Apărării, Morten Bodskov într-o conferinţă de presă, transmit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Douăzeci şi şase de ţări au trimis delegaţii la conferinţa de la Copenhaga, desfăşurată în completarea cooperării în cadrul Grupului de Contact pentru Ucraina, care coordonează livrările de arme pentru forţele armate ucrainene.

Toate naţiunile participante au promis sprijin, activităţi de formare, de deminare, anumite donaţii concrete. Aceste 1,5 miliarde sunt puse pe masă astăzi şi sunt banii care vor fi utilizaţi în 2022 şi anul viitor”, a spus Bodskov într-o conferinţă de presă.

Acesta a anunțat că Polonia, Slovacia şi Republica Cehă au convenit să extindă producţia de sisteme de artilerie, muniţii şi alte echipamente.

Valoarea exactă a donaţiilor fiecărei ţări, printre care Franţa, Germania şi SUA, nu a fost făcută publică, dar Danemarca a anunţat un pachet suplimentar de 114 milioane de dolari pentru Kiev.

SUA vor oferi 89 milioane de dolari Ucrainei pentru eforturile de îndepărtare a rămășițelor explozive rusești

La rândul său, Marea Britanie va oferi un număr semnificativ de rachete de tip M31A1 cu ghidaj, care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 km, permițând Ucrainei să continue să se apere.

Să nu uităm că trupele ucrainene au fost instruite în Marea Britanie cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor, astfel încât să poată maximiza eficiența sistemelor.

Acest lucru vine în completarea angajamentului Marii Britanii de a instrui până la 10.000 de soldați ucraineni în ceea ce privește abilitățile de luptă ale infanteriei pe câmpul de luptă în următoarele luni, scrie caleaeuropeana.ro.

La mijlocul lunii iulie, Uniunea Europeană a acordat Ucrainei ale 500 de milioane de euro sub formă de sprijin militar, fapt ce ridică ajutorul total la 2,5 miliarde de euro. În egală măsură, UE pregătește un alt ajutor financiar de 8 mld. de euro pentru Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *