Skip to content
Politică

SRI reacționează în scandalul Ghiță: Coldea, suspendat de la șefia Serviciului

sri.ro
" "

SRI reacționează în scandalul Sebastian Ghiță: generalul Florian Coldea a fost suspendat din calitatea de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații.

Amintim că serialul materialelor video lansate în spațiul public de către fostul deputat PRU Sebastian Ghiță (dat deja în urmărire internațională de către DNA) a ajuns la al șaptelea episod. Încă de la începutul șirului de declarații ale lui Ghiță, afaceristul fugar a lansat acuzații extrem de grave la adresa atât a prim-adjunctului SRI Florian Coldea, cât și împotriva procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

CITIȚI ȘI: UPDATE Reacția lui Andronic / Ghiță, noi acuzații: Binomul îl are prizonier pe Iohannis! (VIDEO)

Redăm mai jos comunicatul publicat joi seară de către SRI:

„În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale.

În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig.

Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea.

Precizăm că SRI a dezvoltat mecanisme interne de investigare a oricăror indicii cu privire la încălcări ale legii ori a cadrului normativ intern, pe baza unei metodologii şi proceduri validate în timp. Structuri interne specializate şi subordonate directorului instituţiei întreprind, ori de câte ori situaţia o impune, măsuri complexe de verificare a informaţiilor cu privire la posibile încălcări ale legii ori a ordinelor şi regulamentelor militare şi ulterior adoptă măsurile adecvate. Instituţia noastră apreciază ca deosebit de important principiul legalităţii, care guvernează întreaga activitate a Serviciului, ca fiind o garanţie a respectării drepturilor omului şi a reputaţiei cadrelor instituţiei.

Ne reafirmăm determinarea de a menţine standardele de profesionalism pe care sunt construite alianţele din care SRI face parte alături de servicii partenere din state cu tradiţie şi democraţii consolidate. Reiterăm faptul că Serviciul Român de Informaţii îşi îndeplineşte misiunile cu bună credinţă, în interesul securităţii naţionale şi a cetăţenilor români”.

Cine este Florian Coldea

Mihail Florian Coldea s-a născut în anul 1971, în comuna Târnova din judeţul Arad, într-o familie de agricultori. După absolvirea Liceului industrial nr. 11 (în prezent Grupul Școlar Csiky Gergely) din Arad, Coldea a urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din Academia Naţională de Informaţii din Bucureşti, pe care le-a absolvit în anul 1996. Ulterior, ofițerul a urmat cursuri de pregătire pe profil antiterorist şi de informaţii desfăşurate în ţară şi străinătate, potrivit paginii de Wikipedia dedicate șefului operativ al SRI, recent suspendat din această funcție.

După absolvirea facultăţii, Florian Coldea a lucrat în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii, deţinând o serie de funcţii de conducere.

În perioada 1996-2005, Coldea a participat la o serie de misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe derulate pe profil antiterorist în cooperare cu parteneri străini ai SRI.

În perioada răpirii celor trei jurnaliști români în Irak (2005), numele lui Florian Coldea a fost vehiculat de presa centrală ca fiind unul dintre cei care conduceau operațiunile de recuperare a acestora, alături de generalul SIE Adrian Isac. Potrivit informațiilor furnizate de presă, el s-a deplasat in timpul crizei la Ambasada României din Bagdad și a supravegheat transportul și perioada de diebriefing la care au fost supuși jurnaliștii români la vila SRI-ului. De asemenea, a asistat și la audierea jurnaliștilor de către comisia de anchetă irakiană condusă de generalul Raad și locotenent-colonelul Moaed, deplasată la București imediat după eliberare.

În perioada 20 iulie-4 octombrie 2006, Florian Coldea s-a aflat la conducerea interimară a Serviciului Român de Informaţii, de la demisia lui Alexandru Radu Timofte din această funcţie şi până la numirea lui George Maior. În timpul mandatului lui George Maior, Coldea a fost prim adjunct al acestuia.

La data de 27 iulie 2005, Florian Coldea a fost avansat la gradul de locotenent-colonel şi numit prin Decret al Preşedintelui României în funcţia de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii (şi înlocuitor legal al directorului), cu rang de secretar de stat, începând cu 1 august 2005. A fost avansat la gradul de colonel la 24 martie 2006.

În perioada 20 iulie -4 octombrie 2006, el a îndeplinit funcţia de director interimar al Serviciului Român de Informaţii, ca urmare a demisiei lui Alexandru Radu Timofte din această funcţie.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *