Skip to content
Politică

SRS, amintiri din închisoare: Până n-au intrat nume grele în închisori nu s-a vorbit de condițiile inumane din ele

Până când nu au intrat ”nume grele în închisori” nu s-a discutat în mod public despre condițiile inumane din penitenciare, a precizat Sorin Roșca Stănescu, la emisiunea ”Ediție specială”, moderată de Octavian Hoandră.

”Când eram senator, eram și în comisia de protecție a drepturilor omului și primeam sute de scrisori. Nu mai știam ce să fac cui ele, le trimiteam la Ministerul Justiției, la Direcția Penitenciarelor… nu răspundea nimeni”, a povestit Roșca Stănescu.

Jurnalistul susține că s-ar putea ”respira ceva mai bine în toate penitenciarele” dacă Ministerul Justiției ar elabora normele de aplicare a regulamentelor din închisori. ”În fiecare penitenciar există un judecător de drepturi și libertăți. Rolul lui este să vadă când și în ce condiții se încalcă depturile și libertățile unui prizonier al statului. Asemenea încălcări se petrec pretudindeni, mai ales prin absența condițiilor elementare”, a mai precizat jurnalistul, adăugând că ”sunt lucruri care se pot rezolva doar cu bani și sunt lucruri care se pot rezolva și fără – de exemplu, dreptul deținuților de a munci -”.

Cele mai importante aspecte, în opinia sa, sunt să ”ne gândim că oamenii aceia sunt în custodia statului care trebuie să aibă o minimă grijă față de ei” și că ”societatea este interesată să-i reintegreze”, potrivit realitatea.net.

Recent, ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, la Realitatea TV, că ”avem penitenciare în care nu se poate respira”.

Rolul unei pedepse nu este să ”punem oamenii în lanțuri”, ci să-i lăsăm să-și execute pedeapsa în mod demn, a mai precizat Raluca Prună. ”Avem un sistem penitenciar suprapopulat, ceea ce face să nu putem respecta fie volumul de șase metri pătrați, fie suprafața de patru metri pătrați (…) Avem penitenciare în care nu se poate respira. Eu cred că înainte de a aștepta niște bugete pentru a renova o structură veche, trebuie să ne facem și curat în propria ogradă. Acei șefi de penitenciar care permit așa ceva nu au nicio scuză managerială. Anul acesta eu îi voi evalua”, a mai declarat Prună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *