Skip to content
Politică

SRS arată cum s-a făcut vinovat statul român de crimă şi sperjur şi indică personajul-cheie care este vinovatul principal pentru această situaţie. Apelul jurnalistului pentru Iohannis

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu scrie, pe blogul personal, un text în care susţine că statul român se face vinovat de crimă şi minciună, în cazul închisorilor secrete ale CIA de pe teritoriul României.

Jurnalistul relatează că în urma unei anchete a Congresului american, a reieşit că România s-a făcut vinovată de complicitate la acte de tortură, însă de la Bucureşti nu a existat o reacţie.

„Este mult timp de cand am informat opinia publica ca autoritatile statului roman vor fi puse la zid. Pentru o dubla crima. Pentru tortura. Si pentru minciuna, la inalt nivel. Oficiala. Si, iata, s-a intamplat. Mai mult chiar. Incepem, dupa zece ani, sa recunoastem adevarul. Romania sufera astfel o dubla lovitura. Cine raspunde?

Am scris cateva editoriale pe aceasta tema. Anuntand, din timp, mai intai ca la Washington, Congresul Statelor Unite desfasoara o ancheta impotriva CIA, legata tocmai de actele de tortura si, apoi, ca exista probe indubitabile ca Romania s-a facut complice, ca a participat la asemenea faradelegi si ca a mintit, afirmand contrariu. Si nici macar in aceste conditii, de la Bucuresti, nu a venit vreo reactie.

Au trecut luni bune de cand Congresul Statelor Unite si-a dat verdictul. De cand, in documente oficiale, Romania este facuta raspunzatoare. Si nici macar in aceste conditii, nu s-a produs iesirea din minciuna si din complicitate”, scrie Sorin Roşca Stănescu pe blogul personal.

În opinia jurnalistului, vinovaţii pentru această stare de fapt sunt foştii şefi ai serviciilor secrete şi preşedinţi ai ţării, dar că, în toate etapele, în epicentrul operaţiunii s-ar fi aflat generalul SRI Florian Coldea.

„Este o rusine pentru aceasta tara. Dincolo de crima propriu-zisa, de cinismul greu de imaginat dovedit de cateva persoane responsabile, care au asigurat logistica pentru torturarea unor oameni, Romania isi pierde onorabilitatea, daca a avut-o vreodata, in fata unor state ale lumii cu care aspiram sa avem raporturi de la egal la egal. Suntem vinovati de crima si de sperjur. Dar cine sunt, de fapt, responsabilii?

Primii responsabili, cei directi, sunt cele cateva persoane de la varful autoritatilor statului, care si-au dat acordul pentru fapta incriminata. Ei sunt, in ordine: Ioan Talpes, in calitate de sef al Serviciului de Informatii Externe, si Radu Timofte, in prezent decedat, in calitatea pe care a avut-o de director al Serviciului Roman de Informatii. Si, evident, vinovat este Ion Iliescu, care a fost presedintele Consiliului Suprem de Aparare al Tarii. Acestia, nu numai ca au participat la o crima, dar au incalcat si procedurile. Au luat o masura care angajeaza, in mod major, statul roman, fara acordul organului colectiv de deliberare si de decizie, respectiv Consiliul Suprem de Aparare al Tarii, si, evident, fara acordul Parlamentului. Sub motiv ca actiunea era ultrasecreta. Urmeaza, in ordine, ceilalti sefi ai serviciilor secrete, pana la cei de astazi. Dar sa nu uitam nicio clipa ca a existat un personaj, care in toate etapele, s-a aflat in epicentrul operatiunii. El se numeste Florian Coldea. Sa nu uitam, de asemenea, ca dupa Ion Iliescu, presedinte al Romaniei si sef al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii a fost Traian Basescu, care si el se face la fel de vinovat in cealalta infractiune, cea de dezinformare a opiniei publice interne si externe si de construire a unei minciuni grosiere, servita autoritatilor Uniunii Europene. Si, unde mai pui ca a fost mintit Parlamentul, in plenul sau, dupa ce a fost mintita, tot de catre oficiali ai statului roman, comisia speciala de ancheta instituita pentru investigarea acestei crime. Si aceasta dezinformare ar trebui pedepsita tot conforma legilor in vigoare. Iar vinovatii sunt, in mod cert, responsabilii principalelor doua servicii secret”, mai scrie Sorin Roşca Stănescu.

În final, jurnalistul îşi exprimă speranţa ca aceste „fapte oribile” să fie demantelate şi precizează că aşteaptă un semn public în acest sens de la Klaus Iohannis.

Eu sper, totusi, ca aceste fapte oribile sa fie demantelate. Sper, ca de la cel mai inalt nivel, statul roman, sa-si asume, pe deplin, raspunderea pentru faptele abominabile savarsite de reprezentantii sai. Si ca vinovatii sa fie pedepsiti. In frunte cu Florian Coldea. Care, iata, din nou şi din nou şi din nou, intra in carti, acolo unde se savarsesc ilegalitati, abuzuri si unde se pun la cale adevaratele operatiuni anti-romanesti. Astept un semn public, in acest caz, de la Klaus Iohannis„, punctează Sorin Roşca Stănescu pe blog.

1 comentariu la “SRS arată cum s-a făcut vinovat statul român de crimă şi sperjur şi indică personajul-cheie care este vinovatul principal pentru această situaţie. Apelul jurnalistului pentru Iohannis

  1. dar stimabile domn, ati uitat un lucru esential, adresa unde sa va raspunda presedintele!Poarta Alba, Rahova, Jilava?aglomeratie mare in spatele zabrelelor si o fermentatie intelectuala debordanta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *