Skip to content
Politică

SRS atenționează cetățenii să nu dea crezare sondajelor politice: Singurele care nu manipulează sunt cele apropiate de alegeri!

evz.ro
" "

Sorin Roșca Stănescu atrage atenția printr-un editorial publicat duminică că cetățenii trebuie să fie suspicioși legat de sondajele și studiile sociologice care apar în această perioadă despre partidele politice.

Astfel, SRS prezintă modul în care unele institute lucrează pentru a decredibiliza o tabără politică sau alta. Mai mult, analistul politic subliniază faptul că singurele cercetări legate de piața politică care nu manipulează sunt cele care se fac cu o săptămână sau două înaintea alegerilor.

" "
" "

Vă prezentăm în cele ce urmează o parte din editorialul lui SRS:

„Apar cercetări de piață. Sau pretinse cercetări de piață. Sau analize sociologice. Din ce în ce mai multe. Și suspect de contradictorii. Acest lucru se vede cu ochiul liber. Unii specialiști trag într-o direcție, alții în direcția diametral opusă. După cum bate vântul politic. Sau electoral. Să încercăm să fim atenți. Și să nu ne lăsăm păcăliți.

Rostul acestei analize nu e de a anatemiza unele institute de cercetări de piață sau de a le ridica altora mingea la fileu. Nu voi arăta cu degetul către o serie de analiști cunoscuți. Un asemenea demers nu ne-ar ajuta sub nicio formă. Prefer să analizez la rece un fenomen. De ce trag în direcții diferite sociologii? Și, până la urmă, care sunt acele direcții?

Cine vrea să vulnerabilizeze frontul PSD are la dispoziție două soluții de tip parasociologic. Prima este de a ridica per ansamblu scorurile celor două partide, dar în așa fel încât ALDE să obțină un avantaj în interiorul coaliției, iar PSD un dezavantaj. În timp, asemenea rezultate prezentate drept reale pot accentua concurența dintre cele două partide și pot eroda unitatea majorității. A doua metodă, la fel de eficace, vizează persoanele. Liderii politici. Dacă Tăriceanu crește mai mult în sondaje în raport cu situația reală, în timp ce prezumtivul candidat PSD, pentru moment Liviu Dragnea este depunctat în mod sistematic, rezultatul posibil și previzibil este apariția unor asperități dintre cei doi lideri, generate de concurență.

În mod simetric, procedează alte institute, operând asupra frontului anti-PSD. Creșterea artificială a unui partid cum e Pro România sau a unui partid încă inexistent, cum este cel condus de Dacian Cioloș, generează nervozitate în rândul liberalilor și o autoîncredere disproporționat de mare la nivelul partidelor mai mici din așa numitul front anti-PSD. Tot simetric stau lucrurile și în ceea ce îi privește pe lideri. Cine îl umflă în mod incorect pe Dacian Cioloș o face cu un dublu scop. De a-l determina pe acesta să candideze și, făcând apel la electoratul de dreapta, în final smulge din voturile lui Klaus Iohannis și, în al doilea rând, de a provoca frisoane și eventual cutremure în interiorul PNL”.

CITIȚI AICI EDITORIALUL INTEGRAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *