Skip to content
Politică

SRS, bilanț devastator: Dacă pierde pariul economic, PSD e pierdut!

agerpres.ro

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, în cea mai recentă postare de pe blogul personal, intitulată ”Calculele supraviețuirii PSD”, face o scurtă analiză a situației economice în care se află în acest moment România.

În acest context, jurnalistul Sorin Roşca Stănescu susține, în postarea sa, că dacă nu se vor vedea investiții în noul buget sau dacă PSD nu va prezenta bugetul în decembrie, atunci vom avea un semnal cât se poate de clar că un eșec răsunător al gestionării economiei este aproape.

”Cu Legile Justiției, PSD bate pasul pe loc. Încă nu s-a întâmplat nimic. Rămâne de analizat celălalt plan. Economic. Dacă aici PSD stă bine, atunci își îndeplineșe și principalul proiect. Cel social. Iar victoria sa în viitoarele alegeri locale și parlamentare e garantată. Probabil va reuși, după o pauză extrem de lungă, și la prezidențiale. Dar dacă pierde pariul economic, PSD e pierdut. Și atunci va trebui să recurgă la strategia de rezervă. Retragerea de la guvernare.

Analiștii economici se întrec în a face calcule. Urmate de prognoze. Aparent, nu este prea greu să observi cum evoluează cheltuielile și cum evoluează veniturie. Ce se poate observa cu ochiul liber și ce se poate socoti cu creionul în mână, fără a mai fi nevoie de un computer, este că, pentru moment cel puțin, situația e albastră. Cheltuielile cresc, veniturile scad. Ceea ce ne poate conduce anul viitor la un deficit de aproape 5%. Nu de maximum trei, cum ne-am angajat. Ce înseamnă asta?

Un deficit mai mare de 3% atrage după sine sancțiuni. Uniunea Europeană va bloca absorbția de fonduri a României. Mai mult chiar. Vom mai fi și buni de plată. Vom plăti amenzi consistente. Pentru nerespectarea angajamentului de țară.

Dacă ceea ce reiese din asemenea calcule sumare se confirmă și prin calcule mai sofisticate, atunci PSD trebuie să recurgă la strategia sa de rezervă. Tradițională. Retragerea de la putere cât încă nu e prea târziu. Prin identificarea unei formule prin care abandonează guvernarea, lăsând impresia că este scos afară de forțe mai mult sau mai puțin oculte, tocmai când se pregătea să-și finalizeze cu succes programul de guvernare. Iar până la alegeri, în Opoziție fiind și lăsându-i pe adversari să scoată castanele din foc, va tuna și va fulgera împotriva acestora, convingându-și electoratul că noua guvernare a reinstaurat un dezastru în România, după scurta perioadă de rai PSD.

Revenind la prognozele economice, este important de analizat nu ceea ce există în acest moment la vedere și am expus sintetic mai sus, ci ceea ce nu se vede. Această parte nevăzută face diferența între eșec și succes. Ea poate răsturna anul viitor situația în favoarea PSD. Cu condiția să fie întruniți trei factori: fonduri europene consistente anul viitor; ritm accelerat de creștere; investiții majore în domenii care aduc plusvaloare”, scrie SRS pe blogul personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *