Skip to content
Politică

SRS: CSM a ajuns la momentul examenului de maturitate

evz.ro

Scandalul care zguduie în acest moment Justiția din România este un adevărat test de maturitate al Consiliului Superior al Magistraturii, crede jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.

Înregistrările incriminatoare pentru procurorul șef al DNA urmează să fie supuse atenției membrilor Inspecției Judiciare a CSM, organism care trebuie să vegheze la independența și imparțialitatea magistraților, observă Roșca Stănescu, neuitând însă nici faptul că magistarții au tendința să manifeste solidaritate în interiorul breslei.

„Daca CSM este cu adevarat garantul independentei justitiei sau o simpla umbrela de vreme rea pentru procurorii si judecatorii care au calcat pe alaturi, vom afla in scurt timp. CSM face o investigatie prin intermediul Inspectiei Judiciare. Din CSM si din Inspectia Judiciara fac parte, in general, procurori si judecatori. Vor actiona acestia cu obiectivitatea necesara? Sau vor incerca sa o acopere pe Laura Codruta Kovesi?

Constatand ca discursul ii apartine doamnei Kovesi, fie si doar intr-o proportie de 5%, ca sa intram in logica doctoratului plagiat al aceleiasi doamne, CSM si Inspectia Judiciara vor trebui sa stabileasca ce legi si ce norme au fost incalcate din faimosul statut al magistratior. Dupa care, doamna Laura Codruta Kovesi trebuie suspendata. Astfel incat sa aiba loc cuvenitele anchete penale, in care procurorii sa nu fie inhibati de faptul ca este investigata chiar sefa lor. Iar, in final, justitia urmeaza sa isi spuna cuvantul.

Intr-un stat de drept e atat de simplu sa se procedeze astfel! Dar ceea ce este simplu intr-un stat de drept poate deveni extrem de complicat intr-un stat paralel cu statul de drept. Ce se va intampla daca CSM si Inspectia judiciara ingroapa si acest caz? Cum vom mai putea vorbi vreodata despre rolul pe care il joaca aceste institutii in garantarea independentei reale a justitiei?”, scrie Sorin Roșca Stănescu pe blogul său.

Apariția unor înregistrări din ședințele operative ale DNA, în care Kovesi  direcționa procurorii spre anumite ținte politice din dosarele instrumentate de aceștia, a stârnit o adevărată furtună în spațiul public, accentuând problema crizei politice actuale cu încă o problemă legată de independența Justiției și a unui sistem paralel statului de drept.

„Se poate observa fara dubii ca discursul Laurei Codruta Kovesi contine, in substanta lui, ceva chiar mai periculos decat politia politica. Convingerea ca DNA se bate cu restul lumii. Institutia a incetat de a mai fie in slujba cetatenilor si a statului de drept. A devenit un stat in stat. Si se lupta nu pentru altii, ci pentru sine”, ami menționează Roșca Stănescu în editorialul său.

Luni, 19 iunie, CSM a anunțat că s-a autosesizat în chestiunea înregistrărilor care au stârnit sandalul Kovesi, iar ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, a cerut și el demararea unei anchete de către Inspecția Judiciară, menționând că se poate ajunge chiar la expertiză tehnică a înregistrărilor care să elimine dubiile în ceea ce privește autenticitatea acestora.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *