Skip to content
Politică

SRS decriptează acțiunile lui Tăriceanu cât PSD-ul e la cuțite

voceatransilvaniei.ro

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a analizat, pe blogul său personal, poziția adoptată de președintele Partidului Alianța Liberalilor și Democraților, Călin Popescu Tăriceanu, pe fondul disensiunilor din interiorul Partidului Social Democrat.

Deși ALDE și PSD sunt participanții coaliției de guvernare, Tăriceanu adoptă o poziție pasivă, de neimplicare, considerând că oricare ar fi rezultatul, el se va afla de partea învingătoare și la guvernarea partidului. Șeful Senatului pare că lasă pe planul secund faptul că social-democrații sunt la cuțite și alege să se concentreze asupra controversatei teme a înarmării României, dar și asupra parteneriatului strategic consolidat cu Statele Unite.

”Liderul ALDE se declară de acord cu angajamentul României de a aloca 2% din Produsul Intern Brut pentru înzestrarea forțelor armate. În același timp, pune câteva condiții. Unele explicite, altele implicite. Și îi bate subtil obrazul lui Klaus Iohannis”, explică jurnalistul în postarea de pe blogul personal.

Mai mult decât atât, Sorin Roșca Stănescu afirmă că deși președintele Klaus Iohannis și Călin Popescu Tăriceanu sunt de acord cu privire asupra necesității achiziției armamentului militar modern, totuși între aceștia intervine un dezacord: al doilea om în stat consideră că primul om în stat a dat dovadă de lipsă de înțelepciune și de patriotism în întâlnirea cu Donald Trump, când s-a grăbit să ”perfecteze achiziții în valoare de miliarde de dolari” și fără să-i consulte în prealabil pe specialiștii din Armată și pe colegii din Guvern. După părerea jurnalistului, mesajul transmis de Tăriceanu în care sugerează că Iohannis s-a grăbit și a pus statul în fața faptului împlinit ar ascunde de fapt un avertisment subtil pentru președinte.

”După opinia mea, sugestia este clară. Și are o dublă direcție. I se transmite astfel lui Klaus Iohannis un avertisment. În viitor, nici Parlamentul României și nici Guvernul nu vor mai fi dispuse, fără a fi fost consultate în prealabil, să accepte automat asemenea angajamente luate în numele statului român de către președintele Klaus Iohannis. Este totodată și un avertisment la adresa partenerilor noștri din NATO. Ei vor trebui să negocieze cu Iohannis numai după ce s-au asigurat că acesta, la rândul său, a primit un aviz de principiu din partea Parlamentului și Guvernului. Sau să negocieze direct cu Executivul de la București.

Fiindcă a abuzat de un privilegiu, lui Iohannis i se retrage practic dreptul de a se mai angaja de unul singur, în numele statului român”, a conchis jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.

Citiți mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *