Skip to content
Politică

SRS descâlcește ițele: rachetele cumpărate de la americani – între afacere și țeapă EXCLUSIV

cotidianul.ro

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a descifrat demersul României de a cumpăra șapte sisteme de rachete antiaeriene Patriot, pentru suma de 3,9 miliarde de dolari.

CITIȚI ȘI: Premierul a intrat în priză: a convocat doi miniștri pe o problemă-cheie a Armatei

Pe de o parte, SRS a amintit de angajamentul României luat la nivelul NATO – acela de a aloca 2% din PIB pentru apărare. În schimb, ziaristul a atras atenția că decidenții autohtoni din domeniu (în frunte cu Klaus Iohannis) trebuie să fie atenți, ca nu cumva să se repete istoria de acum câțiva ani, când statul român a cumpărat niște aeronave F16 vechi, provenite dintr-un cimitir de avioane.

„România nu numai prin Klaus Iohannis, ci prin întreaga clasă politică s-a angajat (și este printre puținele state în acest sens) să participe cu 2% din produsul intern brut la cheltuielile pentru apărare. Asta înseamnă 4 miliarde de euro pe an, iar în următorii 10 ani (fiindcă planul este pe cel puțin zece ani) încă 40 de miliarde de euro.

Dacă România cumpără în condiții avantajoase tehnică modernă – și nu perimată – de luptă și dacă o cumpără în regim offset, atunci în industria de apărare a României ar trebui, logic, să se întoarcă o sumă echivalentă sau chiar cu 10% mai mare, adică 40-50 de miliarde de euro să fie investiți de cei care ne vând armament în industria noastră de apărare, ceea ce ar pune pe picioare o industrie de apărare aflată acum pe butuci.

Deci, în principiu, cred că este bine să facem acest efort, mai ales că ne aflăm, practic, în centrul frontului estic al NATO, într-o poziție strategică care ne și avantajează, dar ne poate și periclita”, a punctat Roșca Stănescu.

Întrebat dacă avem vreo garanție că nu se va repeta țeapa din 2012, cu avioanele F16, Sorin Roșca Stănescu a răspuns: „Această garanție trebuie să și-o ia generalii (șefii Armatei Române – cei care ar trebui să decidă achizițiile) și președintele României: dacă vom lua niște hârburi (cum a fost cu avioanele F16 – care provin, practic, dintr-un cimitir de avioane din Nevada, livrate în condiții dubioase Portugaliei, și apoi cumpărate de noi de la Portugalia, dar banii s-au întors în Statele Unite), dacă vom proceda la fel, atunci n-am făcut nimic – pierdem banii”.

Amintim că în România există Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS), care stabilește reglementările privind derularea operațiunilor compensatorii și a tuturor documentelor conexe acestora. În vederea îndeplinirii obligațiilor de compensare asumate, contractanții derulează operațiuni compensatorii, cunoscute pe plan internațional sub denumirea de offset, potrivit Hotărârii de Guvern (HG) nr. 1814/2005.

Teoretic, OCATS veghează ca banii cheltuiți pentru achiziții în domeniul siguranței naționale să se întoarcă, într-o formă sau alta, în economia românească sub formă de investiții, exporturi, subcontractări în economia națională din partea unor firme străine, transfer de tehnologie, donații, training. Contractele de offset trebuie să se încheie pentru o valoare echivalentă cu 80% din valoarea contractului de achiziție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *