Skip to content
Politică

SRS, despre ieșirea la rampă a lui T. Toader și scenarii ale schimbării lui Kovesi

agerpres.ro

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, în cea mai recentă postare de pe blogul personal, intitulată ”Târgul pe justiție ”, analizează ultimele ieșiri publice ale ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Mai exact, ziaristul susține că zvonul potrivit căruia Augustin Lazăr va fi debarcat, iar Laura Codruța Kovesi va mai primi un tub de oxigen, pare să prindă conturul realității, luând în considerare ”ultima ieșire la rampă a domnului Tudorel Toader, Ministrul Justiției”.

”Circulă, în mod persistent, un zvon. Aparent știintifico-fantastic. Despre un fel de alba-neagra pe justiție. Ideea lansată este că Augustin Lazăr va fi debarcat. Și că, în felul acesta, Laura Codruța Kovesi va mai primi un tub de oxigen. Pentru încă o perioadă. Nedeterminată. Iar această mișcare ar fi pusă la cale de către reprezentanți ai marilor puteri, care ne păstoresc. Dar dacă e adevărat?

Acest zvon prinde contur de realitate în urma ultimei ieșiri la rampă a domnului Tudorel Toader, Ministrul Justiției. După cum se știe, sub aspect constituțional, acesta are pâinea și cuțitul. El este cel care îi  poate propune președintelui României fie numirea în funcție, fie demiterea atât a procurorului general cât și a șefului DNA. Rolul CSM din această perspectivă este doar consultativ. Nici chiar președintele Klaus Iohannis, în ciuda aparențelor, nu joacă un rol cheie. El nu poate decât să încheie o procedură pe care Ministrul Justiției o inițiază. Sau nu o inițiază.

Într-o dezbatere publică, care deja este traumatizantă și durează de prea mult timp, se află schimbarea ambilor șefi din procuratură. Este adevărat, despre doamna Laura Codruța Kovesi se vorbește cu o intensitate și cu  o încrâncenare mai mare. Păcatele care sunt invocate și sunt puse pe seama acesteia sunt mai grave și mai numeroase. Cum ar fi încălcarea repetată a Constituției, refuzul de a colabora cu Comisia parlamentară de anchetă privind Noaptea Generalilor dar și derapaje grave din interiorul instituției pe care o conduce, până acum evidențiate de un mare număr de dezvăluiri de presă bazate pe documente, pe interceptări și pe mărturii. Lui Augustin Lazăr însă i se pun în cârcă doar primele două abateri. E adevărat – și ele suficient de grave.

Dacă, în principiu, se așteaptă de la Tudorel Toader solicitarea de demitere a ambilor, de ce totuși se vorbește de două zile doar despre Augustin Lazăr? Dacă tratăm lucrurile sub aspect constituțional și analizăm această situație strict din perspectiva politicii interne a statului român, atunci singura conexiune valabilă pe care o putem face se referă la controlul de fond inițiat de ministrul Justiției Tudorel Toader. Numai că, surpriză. Noi știm că acest control de fond, care nu s-a mai făcut de zece ani, nu se desfășoară la Parchetul General ci la DNA, o direcție în realitate independentă și doar aparent supusă Parchetului General și, respectiv, procurorului general. Această anchetă solicitată de Tudorel Toader și efectuată de Inspecția Judiciară a fost prelungită cu două săptămâni. Termenul expiră. În principiu, nu ar trebui să știm astăzi sau ieri cum s-a finalizat. Pentru că nu avem un comunicat oficial. Și totuși, iată, apele au început să se tulbure”, scrie SRS pe blogul personal.

1 comentariu la “SRS, despre ieșirea la rampă a lui T. Toader și scenarii ale schimbării lui Kovesi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *