Skip to content
Politică

SRS devoalează jocurile sondajelor de opinie: O tendință de a-l umfla pe Cioloș EXCLUSIV

cotidianul.ro
" "

Un sondaj realizat de Sociopol arată că, în cazul în care ar fi duminica viitoare alegeri parlamentare, 35% ar fi scorul PSD, 19% – PNL, 13% – MRÎ (partidul fondat de Dacian Cioloş), 10% – ALDE 10%, 8% – USR. Sondajul a fost realizat în perioada 7-20 august, pe un eşantion de 1,005 persoane din populaţia adultă neinstituţionalizată a României. Metoda culegerii datelor a fost prin interviuri telefonice (CATI), iar marja de eroare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3.3%.

MAI MULT AICI: SONDAJ exploziv: cine este personajul cu un scor mai mare decât Iohannis și Firea la un loc

" "
" "

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat pe jurnalistul Sorin Roșca Stănescu pentru a analiza a sondajului de opinie Sociopol. Acesta consideră că relevanța acestui sondaj este una scăzută deoarece este un sondaj care se află între alegeri și nu într-o perioadă apropiată acestora.

SRS întărește cele spuse prin prisma ideii că în această perioadă „publicul este mai degrabă emoțional și mai puțin rațional”. Cât despre scorurile prezentate de sondajul Sociopol, analistul politic consideră că este firesc ca procentul PSD să scadă puțin, iar cel al opoziției să crească, dar nu semnificativ.

„Nu am nicio obiecție referitor la ce face domnul Palada în materie de cercetări de piață, dar vreau să reamintesc opiniei publice faptul că nu trebuie să ne bazăm aproape deloc pe aceste sondaje în intervalele dintre alegeri. Sondajele se calibrează și devin instrumene bune de lucru abia înaintea alegerilor, când rămâne foarte puțin timp până la scrutin. De ce spun asta? La mijlocul acestui interval, publicul este mai degrabă emoțional și mai puțin rațional. El devine rațional chiar înainte de procedura de vot. Asta pe de o parte.

Pe de altă parte este firesc că dacă s-au făcut măsurători în perioada aceasta cât s-au făcut demonstrațiile, pe fondul emoțiilor colective, să scadă puțin, dar nu foarte semnificativ, procentul PSD și să crească puțin, dar nu semnificativ procentul pe care îl are opoziția. În realitate, opoziția dincolo de gălăgia pe care o face, o gălăgie care este în afara Parlamentului, în afara locului în care ea ar trebui să se manifeste, nu a venit cu niciun contraproiect, cu nicio contraofertă în fața cetățenilor deci realmente nu are cum să crească indiferent de ce greșeli face la guvernare PSD, a spus jurnalistul.

La sondajul Sociopol, de remarcat a fost și diferența mică dintre procentul PNL, de 19%, și procentul formațiunii politice conduse de Dacian Cioloș, Mișcarea România Împreună, de 13%. Sorin Roșca Stănescu făcut cunoscut opiniei publice că „există o tendință a analiștilor sociologi de a-l umfla pe Cioloș pentru a face din el o contrapondere la Klaus Iohannis”.

„Există o tendință a analiștilor sociologi de a-l umfla pe Cioloș pentru a face din el o contrapondere la Klaus Iohannis. Așadar Cioloș este puțin umflat artificial, dar în orice caz în momentul în care el și-a concretizat intenția de a candida la prezidențiale, din moment ce Cioloș a devenit un critic al lui Klaus Iohannis, șansele lui de a atrage o parte din electoratul anti-PSD cresc. Intenția lui Cioloș este să îi ia fața lui Iohannis și reușește într-o oarecare măsură, a încheiat jurnalistul Sorin Roșca Stănescu pentru PSnews.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *