Skip to content
Politică

SRS dezvăluie discuțiile purtate cu Băsescu și Iliescu despre domeniul Scroviștea. Mesaj voalat pentru fostul Președinte: ”În penitenciarul Jilava circulă o vorbă”

Fostul senator al PNL, Sorin Roșca Stănescu, dezvăluie, într-un editorial postat pe blogul personal,  două discuții telefonice pe care le-a avut cu fostul Președinte, Ion Iliescu și respectiv cu Traian Băsescu, în legătură cu domeniul de la Scroviștea.

Potrivit relatărilor lui SRS, în 2004, când Băsescu abia se instalase la Cotroceni, a izbucnit un scandal asemănător cu cel de astăzi legat de vila de la Scroviștea.

Scandalul public izbucnise după ce Ion Iliescu solicitase acordul de a se muta în vila respectivă, urmată de o serie de dezvăluiri ale jurnaliștilor de la ”Ziua”, care au publicat întreaga documentație legată de domeniul de la Scroviștea.

”In 2004, in luna decembrie, in Romania proaspatului regim Traian Basescu, abia instalat, a izbucnit un scandal politic. A fost primul de acest fel. Intr-un fel, l-am declansat chiar eu. Afland ca Ion Iliescu primise, la cererea lui, de la Traian Basescu, ingaduinta de a ocupa uriasul domeniu Scrovistea. El, impreuna cu doamna Nina. Era ceva de neacceptat si chiar de neconceput pentru o minte normala. Daca lucrurile ar fi ramas asa, Ion Iliescu, cel „sarac si cinstit”, ar fi dobandit, cu titlul de folosinta viagera, cea mai mare proprietate existenta in Romania. Care costa uluitor. Si care necesita, pentru intretinere si paza, un personal urias.”, notează Sorin Roșca Stănescu.

Jurnalistul dezvăluie că imediat de Traian Băsescu pentru a justifica demersul de a-i acorda lui Ion Iliescu posibilitatea de a ocupa domeniul Scroviștea. Discuția dintre cei doi a fost urmată și de una cu fostul lider al PSD, care l-ar fi întrebat pe jurnalist cu ce deranjează dacă se mută în domeniul de la Scroviștea.

”Apoi, mi-a telefonat Ion Iliescu. Cu acesta, convorbirea a fost neobisnuit de colorata. A inceput printr-o intrebare a acestuia: ”De ce domnule Rosca protestati impotriva acestei decizii? Cu ce deranjez eu daca stau la Scrovistea?”. ”Deranjati domnule presedinte, pentru ca dumneavoastra sunteti «sarac si cinstit», iar Scrovistea este unul dintre cele mai bogate domenii ale Romaniei. La ce va trebuie dumneavoastra asa ceva?”. Atunci Ion Iliescu mi-a explicat, pe indelete, ca data fiind starea de sanatate a sotiei sale, doamna Nina, este indreptatit sa incerce sa evite clima de la Bucuresti si sa incerce sa-si petreaca batranetile intr-o zona cu aer mai curat.”, mai dezvăluie SRS pe blogul personal.

De asemenea, fostul senator al PNL se întreabă cine este în spatele deciziei de a-i acorda lui Băsescu posibilitatea de a se muta în vila de la Scroviștea și punctează că dacă nu e vorba de Klaus Iohannis, singurul care putea să facă acest lucru este premierul Victor Ponta.

Citește și: EXCLUSIV Victor Ponta, prins în offside? Cine poate să îi dea lui Băsescu vila de la Scroviștea. Legea îl dă de gol pe premier

Citește și: A semnat Iohannis pentru casa lui Băsescu de la Scroviștea? EXCLUSIV Reacția Administrației Prezidențiale

”Fostul presedinte, Traian Basescu, s-a mutat la Scrovistea. Actualul presedinte, Klaus Iohannis afirma ca nu si-a dat niciun acord in acest sens si ca nici nu ar fi fost consultat. Prim-ministrul Victor Ponta face pe niznaiul. Si, totusi, Basescu a aterizat in Palatul Scrovistea. Unde, era, cat pe aici, sa aterizeze si Ion Iliescu, la scurt timp dupa ce s-a „pensionat”. La acea data, cu acordul noului presedinte Traian Basescu, cel din 2004. In legatura cu Scrovistea este clar, se intampla fenomene paranormale. Vizand, nici mai mult, nici mai putin, decat trei presedinti si un prim-ministru.

Este un domeniu imens. Cu multe imobile. Cu o padure printre cele mai frumoase si intinse din salba de paduri a capitalei. Si dotarile de la Scrovistea au costat sume imense de bani publici. Palatul Scrovistea este destinat sefilor de state care ne viziteaza. In mod normal, acolo, nici pasarea nu poate intra fara acordul presedintelui. Pentru ca, in definitiv, sefi de state care ne viziteaza vin la invitatia acestuia.

In 2004, in luna decembrie, in Romania proaspatului regim Traian Basescu, abia instalat, a izbucnit un scandal politic. A fost primul de acest fel. Intr-un fel, l-am declansat chiar eu. Afland ca Ion Iliescu primise, la cererea lui, de la Traian Basescu, ingaduinta de a ocupa uriasul domeniu Scrovistea. El, impreuna cu doamna Nina. Era ceva de neacceptat si chiar de neconceput pentru o minte normala. Daca lucrurile ar fi ramas asa, Ion Iliescu, cel „sarac si cinstit”, ar fi dobandit, cu titlul de folosinta viagera, cea mai mare proprietate existenta in Romania. Care costa uluitor. Si care necesita, pentru intretinere si paza, un personal urias. In paranteza fie spus, seful statului roman ar avea, nu o aeronava cu care ar putea calatori pe mapamond, in vizitele sale oficiale, ci o veritabila flota, daca, pur si simplu, costurile intretinerii Palatului Scrovistea s-ar transfera societatii care administreaza si asigura transportul aerian prezidential. Imi amintesc perfect ca atunci, uluitor de grozavia deciziei lui Traian Basescu, am scris unul sau doua editoriale, rugandu-i pe colegii de la ziarul „Ziua” sa publice intreaga documentatie disponibila legata de domeniul Scrovistea. Si ce a urmat?

Ne-a telefonat Traian Basescu. La inceput, pentru a se justifica. Eu mi-am sustinut, aproape cu vehementa, punctul de vedere. Apoi, mi-a telefonat Ion Iliescu. Cu acesta, convorbirea a fost neobisnuit de colorata. A inceput printr-o intrebare a acestuia: ”De ce domnule Rosca protestati impotriva acestei decizii? Cu ce deranjez eu daca stau la Scrovistea?”. ”Deranjati domnule presedinte, pentru ca dumneavoastra sunteti «sarac si cinstit», iar Scrovistea este unul dintre cele mai bogate domenii ale Romaniei. La ce va trebuie dumneavoastra asa ceva?”. Atunci Ion Iliescu mi-a explicat, pe indelete, ca data fiind starea de sanatate a sotiei sale, doamna Nina, este indreptatit sa incerce sa evite clima de la Bucuresti si sa incerce sa-si petreaca batranetile intr-o zona cu aer mai curat. Fireste, l-am intrebat de ce nu opteaza pentru una dintre numeroasele vile de protocol de la munte. Mi-a replicat ca nici aerul de munte, care este prea tare, nu ii face bine doamnei Nina. Atunci, l-am intrebat de ce nu se muta intr-una dintre numeroasele vile de protocol de la Snagov. La aceasta ultima intrebare nu mai tin minte ce mi-a raspuns.

Fapt este ca, in urma scandalului declansat, Traian Basescu a renuntat la decizia sa, iar Ion Iliescu a ramas pe loc, in vila proprietate personala, din Primaverii, pe care o achizitionase, la un pret de nimic, cu tablouri cu tot – tablouri din patrimonial national – tot de la RA-APPS. A venit la rand profesorul Emil Constantinescu, care si dupa ce nu a mai fost presedinte, ca si atunci cand a fost presedinte, s-a dovedit a fi intr-adevar un om de o modestie rara. Iar acum, aflam, nici mai mult, nici mai putin, ca Traian Basescu s-a mutat la Scrovistea. Si cum in Romania provizoratul se poate perpetua, ma intreb: ce se ascunde in spatele acestei operatiuni locative?

In penitenciarul Jilava circula o vorba. I-am auzit pe detinuti facand urmatoarea analogie: „Florentin Scaletchi, fostul comandor, a fost condamnat la moarte si dus de doua ori la stalpul executiei, pentru ca nava pe care o avea in responsabilitate a facut un drum neautorizat pana in apropierea apelor teritoriale ale Turciei. Intr-o tentativa a acestuia de a se lepada, cu nava, cu tot, de regimul comunist. Urma sa fie executat dupa multi ani de tortura si supliciu. In timp ce, Traian Basescu a furat o flota intreaga si nu a patit nimic. Concluzia este ca mai bine furi o flota decat sa te plimbi cu un vapor.”

Sunt tare curios, dupa povestea cu Scrovistea, ce vorbe de duh vor mai nascoci detinutii de la Jilava. Dar, pana una-alta, cred ca fiecare dintre romani este indreptatit sa afle cine i-a aprobat lui Traian Basescu mutarea catrafuselor la Scrovistea. Daca nu este presedintele Klaus Iohannis, atunci cine este? Ghici ciuperca ce-i? In joben nu mai ramane decat primul-ministru. Chiar sa fie Victor Ponta atat de pervers si de mincinos?”, punctează Sorin Roșca Stănescu într-un editorial postat pe blogul personal.

1 comentariu la “SRS dezvăluie discuțiile purtate cu Băsescu și Iliescu despre domeniul Scroviștea. Mesaj voalat pentru fostul Președinte: ”În penitenciarul Jilava circulă o vorbă”

  1. Nu stiu daca este pervers si mincinos, dar stiu ca toata harababura i se datoreaza. De ce la 1 decembrie nu a fost o vila pregatita pentru Basescu? Doar se stia ca pleca la 21 decembrie. Poate Ponta sa raspunda la aceasta intrebare? De ce ceea ce se face acum (evacuarea Mioarei, renovarea vilei) nu s-a facut de asta vara?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *