Skip to content
Politică

SRS: Iohannis are șansa de a obține un al doilea mandat, cu două condiții!

cotidianul.ro

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu (SRS), în ultima postare pe blogul personal, intitulată ”Klaus Iohannis amana razboiul final ”, face o analiză a ultimelor reacții de pe scena politica a președintelui României, Klaus Iohannis.

Citiți și Iohannis a semnat decretul de numire pentru Tudose

Astfel, jurnalistul precizează, în postarea sa că, fara a avea vreun proiect de tara aflat in curs de a fi realizat si canalizand energiile pozitive ale populatiei, lui Klaus Iohannis i-au reusit cateva improvizatii, printre care: a profitat cu intelepciune de oportunitatea razboiului din interiorul PSD, pentru a vulnerabiliza acest partid si a demonstra ca PSD este departe de a fi infailibil.

Mai mult, potrivit lui SRS,  presedintele Klaus Iohannis are sansa de a obtine un al doilea mandat, daca si numai daca vor fi indeplinite doua conditii esentiale.

Redăm mai jos analiza semnată de Sorin Roşca Stănescu:

”Finala mare a fost amanata. Teoretic, razboiul lui Iohannis cu PSD ar fi putut sa aiba loc chiar acum. Beneficiind de intreaga conjunctura creata prin automotiunea de cenzura. Dar ar fi fost prematur. Presedintele nu poate intra intr-o batalie finala cu PSD asumandu-si riscul sa piarda. Un razboi pierdut ar insemna renuntarea la cel de-al doilea manadat. Iar sansele de a castiga, acum, marele pot erau minime. Asa ca Iohannis s-a multumit cu mai putin. Incercand o abordare pas cu pas.

Fara a avea vreun proiect de tara aflat in curs de a fi realizat si canalizand energiile pozitive ale populatiei, lui Klaus Iohannis i-au reusit cateva improvizatii. 1. A devenit liderul incontestabil al opozitiei. Un personaj politic care are, teoretic cel putin, capacitatea de a coaliza in jurul lui, intr-o buna zi, fortele de dreapta si o parte a societatii civile. 2. Si-a pus omul in fruntea celui mai important serviciu secret al tarii, profitand din plin si de oportunitatea indepartarii directorului operativ scapat de sub control. Are si perspectiva, in urma unei negocieri cu PSD, de a prelua, printr-un interpus, conducerea SIE, astfel incat va fi in masura sa coordoneze cu adevarat toate institutiile de forta, mai putin Ministerul de Interne. 3. A profitat cu intelepciune de oportunitatea razboiului din interiorul PSD, pentru a vulnerabiliza acest partid si a demonstra ca PSD este departe de a fi infailibil. 4. Profitand de conjunctura si de calendarul extern, a reusit cateva lovituri de imagine prin intalnirile la varf cu Trump, Merkel si Macron.

Una peste alta, presedintele Klaus Iohannis are sansa de a obtine un al doilea mandat. Daca si numai daca vor fi indeplinite doua conditii. 1. PNL, sub conducerea lui Ludovic Orban, sa ramana vehiculul sau electoral si sa isi recapete, pana in 2019, vigoarea de alta data. 2. Tot pana in 2019, printr-o lovitura de forta, PSD sa piarda puterea executiva.

Sunt doua conditii extrem de greu de indeplinit. Pentru ca PNL sa redevina un jucator major in politica interna, nu este suficient faptul ca a fost finalizata fuziunea sau ca au avut loc alegeri democratice de jos in sus, pana la desemnarea unui nou presedinte, un liberal autentic, in persoana lui Ludovic Orban. PNL, pentru a deveni cu adevarat puternic, trebuie, in mod obligatoriu, sa isi recupereze substanta liberala si substanta nationala. In esenta, substanta liberala inseamna ca PNL sa lupte activ pentru promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, respectiv impotriva abuzurilor savarsite de unii procurori si de institutiile de forta. Ori presedintele Klaus Iohannis, in absenta unui aliat puternic in plan politic, se sprijina tocmai pe institutiile de forta si pe procurori si are tot interesul sa le lase acestora lesa cat mai lunga. A doua conditie este recuperarea substantei nationale a acestui partid. Ceea ce presupune o raportare diferita fara de tendintele de globalizare impuse de Germania, care este motorul economic si politic al Uniunii Europene. Nu cred, asa cum l-am identificat pe presedintele Klaus Iohannis, ca acesta este pregatit sa incurajeze sau chiar sa tolereze o reorientare de fond in aceasta directie a politicii PNL. Ca urmare, ma indoiesc ca PNL va putea redeveni un partid puternic, in stare sa preia, in mod democratic, guvernarea si nu printr-o lovitura de forta, daca nu va indeplini cele doua conditii. Iar daca le va indeplini, ma indoiesc ca va mai fi vehiculul electoral al lui Klaus Iohannis”, scrie SRS pe blogul personal.

Citiți AICI articolul complet semnat de jurnalistul Sorin Roşca Stănescu

1 comentariu la “SRS: Iohannis are șansa de a obține un al doilea mandat, cu două condiții!

  1. Sasu` va avea „o sansa” numa` daca PSD nu-si pune candidat ! Nu neaparat din lumea politica ! Da`….mai”iexista”o posibilitate ! Cea mai….idioata ! Prin absurd, PSD sa-l ….”sustina” !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *