Skip to content
Politică

SRS, ironie amară către PNL: Va fi o fuziune până la brâu. Gorghiu şi Blaga, „fie laşi, fie vicleni”

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu lansează o ironie amară către Partidul Naţional Liberal, susţinând că fuziunea dintre vechile PNL şi PDL va fi una „până la brâu”.

Într-un articol publicat, miercuri, pe blog (şi intitulat “Scamatoria PNL”), ziaristul estimează că fuziunea PNL-PDL se va realiza doar până la nivelul de preşedinţi ai organizaţiilor judeţene, la nivel naţional urmând să continue bicefalia.

Pe de altă parte, Roşca Stănescu vorbeşte în termeni elogioşi despre noile criterii de candidatură impuse în partid, care, în opinia lui, i-ar putea aduce “o nouă imagine” PNL-ului.

Totuşi, scamatoria constă în faptul că PNL va externaliza acest demers, către un consultant politic, SRS acuzându-i pe co-preşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga că sunt “fie laşi, fie vicleni”.

Redăm mai jos textul integral semnat de Sorin Roşca Stănescu:

“In fine, conducatorii PNL au inteles. Ca trebuie sa schimbe ceva. Ca partidul trebuie sa se auto-dinamizeze. Pe doua cai. Prin eliminarea sefilor compromisi si slabi si prin desavarsirea fuziunii. Si procesul se declanseaza. In ambele sensuri. Numai ca el va intepeni in proiect. Va ramane la jumatatea drumului. Pentru ca altfel nu se explica de ce Gorghiu si Blaga au recurs la o scamatorie. Una la fel de mare cat Marele Partid National Liberal. Si care pune sub semnul intrebarii intreaga operatiune.

 

Se accelereaza reforma in PNL. Dar sa vezi minune! Ea se intampla doar la nivelul organizatiilor de baza. Si se opreste la presedintii organizatiilor judetene. Si, evident, nu mai continua la varf. Adica, la nivel national. Va fi, deci, asa cum este programat proiectul, o fuziune pana la brau. De la brau in sus nu va mai fi unicefalitate, ci ramane bicefalitate. Comanda unica pana la brau, doua comenzi de la brau in sus. O aiureala care va face istoria. In materie de umor.

 

O a doua ciudatenie sau ghidusie sau tampenie este ca nu se renunta la externalizare. Ce vrea sa insemne aceasta externalizare?

 

Au fost stabilite cateva criterii in baza carora unii vor candida, iar alti nu vor candida. Unii vor fi demni sa fie conducatori, indiferent la ce nivel, iar altii vor fi nedemni. Care va sa zica, partidul se curata. Aceste criterii, unele extrem de dure, legate de integritate sau de trecutul indoielnic al unor politicieni sau de traseism, vor face sa cada o serie intreaga de capete. Si ar putea fi de natura sa conduca la o imagine noua a PNL. Mai convingatoare. Un nou ambalaj. Ceva mai comercial din punct de vedere electoral. Si poate, pentru a nu fi acuzat ca sunt pesimist, va fi si un continut mai bun. Care va lasa partidul mai liber, sa faca opozitie in mod convingator. Fara a fi acuzat ca lanseaza critici impotriva adversarilor politici, care i se potrivesc lui insusi.

 

Unii analisti se tem ca aplicarea unor asemenea criterii, mai dure decat oricand, poate provoca rupturi semnificative in partid. Eu nu impartasesc aceasta teama. In definitiv, orice partid este alcatuit din doua categorii de membrii. Membrii care se bat pentru functii si le si obtin si membrii care nu au functii, dar care le-ar putea obtine in viitor. Cea de-a doua categorie nu poate fi, sub nicio forma, lezata, adica atinsa in mod negativ de aplicarea criteriilor de selectie.  In schimb, unii ar putea beneficia de o atare revolutie in PNL. Castigand, in viitor, dreptul de a conduce. Asadar, s-ar improspata sangele din PNL. Cealalta categorie nu ar trebui sa intereseze pe nimeni. Nu se intampla nicio nenorocire daca unii activisti de cariera trec in plan secund. Sau chiar dispar. Sau pleaca la alte partide. PNL nu are nimic de pierdut. Daca isi improspateaza, in acest fel, formulele de conducere. Prin urmare, una peste alta, desi cu mare intarziere, acest regim de selectie poate fi declansat si ar putea fi incheiat cu efecte pozitive.

 

Dar aici intervine scamatoria. Daca tot peste cateva zile vor fi batute in cuie criterii precise de selectie, ce rost mai are ca PNL sa externalizeze implementarea acestora? De ce, ma rog frumos, este nevoie ca staff-ul PNL sa decida sa puna in bratele unei institutii oculte, numit consultant, exterior partidului, o operatie chirurgicala pe care o poate face el insusi? O asemenea decizie nu poate fi explicata decat in doua feluri. Fie cei doi conducatori ai partidului bicefal, Gorghiu si Blaga, sunt lasi si nu au curajul raspunderii, aratandu-se incapabili sa implementeze ei insisi ceea ce au hotarat; fie sunt vicleni. Adica, vor mima revolutia interna, vor mima procesul de selectie, iar pentru toate erorile care se vor dovedi ulterior, urmand sa dea vina pe consultant. Si intr-o varianta si in alta, recurgerea la un decident extern se va intoarce ca un boomerang impotriva tandemului de varful PNL.

 

Aceasta scamatorie, aceasta smecherie tipic romaneasca, dublata de incapacitatea PNL de a fuziona pana la capat, de a duce unificarea pana la varful varfului, ne va oferi, in final, un PNL castrat. Si putin va mai conta, atunci cand se va trage linie, daca acest partid va fi dominat de vechiul PNL sau, asa cum se tem unii, de vechiul PDL. Sau chiar de Traian Basescu. In acel moment, cel de-al treilea partid istoric din Romania, ultimul care a supravietuit post-comunismului, va fi disparut”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *