Skip to content
Politică

SRS lansează o ipoteză explozivă: „Dacă Victor Ponta ar prelua președenția Camerei inferioare, ar comite o uriașă eroare politică!”

În cel mai recent editorial de pe blogul personal, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu dezbate problema preluării șefiei Camerei Deputaților de către fostul premier al României, Victor Ponta.

Astfel, Stănescu lansează o ipoteză explozivă, potrivit căreia „prealuarea sefiei Camerei Deputatilor de către Victor Ponta i-ar aduce numai dezavantaje”.

Totodată, Sorin Roșca Stănescu atrage atenția asupra acuzațiilor care i se aduc fostului premier într-un dosar în care are calitatea de inculpat, susținând că: „Se apropie un rechizitoriu”.

„Una dintre cele mai halucinante informatii din ultima vreme il vizeaza pe Victor Ponta. Cel aflat pe primele locuri in sondajele de popularitate. Si de credibilitate. Se vehiculeaza insistent scenariul, conform caruia acesta va prelua sefia Camerei Deputatilor dupa ce, cu chiu cu vai, Valeriu Zgonea va putea fi debarcat. Ar fi o prostie fara margini. Preluarea unei asemenea pozitii nu i-ar aduce lui Victor Ponta niciun beneficiu. Dimpotriva.

Este limpede ca Victor Ponta este, de la distanta, cel mai popular lider al PSD. Odata demisionat de la conducerea celui mai mare partid din Romania si deputat fiind, in principiu, i s-ar cuveni sefia Camerei inferioare. Ar deveni astfel al patrulea om in stat. Aparent, nimic mai firesc. In plus, acest proiect este pe deplin realizabil. Oricat se cramponeaza Valeriu Zgonea de chichitele procedurale, PSD are capacitatea sa-l intoarca cu rotile in sus. Cu atat mai mult cu cat Zgonea nu se bucura nici de simpatie si nici de pretuire, dupa ce s-a comportat, ani in sir, ca un vataf al Camerei Deputatilor.

La fel de adevarat cum este ca Victor Ponta poate prelua presedintia Camerei inferioare, este si ca, daca ar face acest lucru, ar comite o uriasa eroare politica. Ce ar putea sa-i aduca, in plus, aceasta pozitie? Aparent, ar fie o victorie de natura psihologica. Si, tot aparent, i-ar asigura sansa de a manipula, pana la sfarsitul anului, intreg mecanismul legislativ. Desigur, din perspectiva majoritatii. Si cam aici se opresc avantajele.

Daca Victor Ponta se gandeste ca din acesata pozitie, de sef al Camerei Deputatilor, ar avea o sansa suplimentara de a determina suspendarea lui Klaus Iohannis sau o demisie a acestuia, se inseala. Pur si simplu pentru ca orice operatiune de acest fel poate fi manipulata prin delegatie. Prin intermediul unui lider-drona instalat in respectiva functie. Si care nu ar face altceva decat sa execute ordinele tandemului Dragnea-Ponta atat in materie legislativa, cat si, daca va fi cazul, legat de suspendare. Toate foloasele pot fi obtinute si, sau mai ales, din pozitia de eminenta cenusie.

In rest, prealuarea sefiei Camerei Deputatilor i-ar aduce numai dezavantaje. Va fi momentul cand opinia publica va descoperi ca intaiul dintre deputati a fost si intaiul dintre chiulangii din Parlament. Si pare stupid sa-l pui sef tocmai pe corijentul clasei.

Al doilea lucru pe care l-ar observa opinia publica este legat de aspectul penal si, in consecinta moral, implicat de o asemenea numire. Se stie ca Victor Ponta este cercetat penal in cel putin un dosar. In care are calitatea de inculpat. Se apropie, cu pasi repezi, un rechizitoriu. Dar, indiferent ce va hotari in final justitia, sa nu uitam ca acelasi Victor Ponta a fost singurul premier din Uniunea Europeana aflat intr-o asemenea situatie. Si caruia i s-a cerut sa demisioneze din toate directiile. Inclusiv din interiorul PSD. Pentru el, tragedia de la Colectiv a fost, daca se poate spune asa, o binefacere. Pentru ca i-a oferit prilejul sa demisioneze dintr-un aparent alt motiv. Sa iasa din scena mai putin sifonat. Iar asta s-a intamplat, atentie, la surt timp dupa ce, din aceleasi motive de natura penala, Victor Ponta a demisionat si din functia de presedinte PSD.

O revenire a sa acum, intr-o inalta functie de demnitate publica, fara ca, intre timp, sa se fi schimbat statutul sau penal, ar putea sa-i aduca mari prejudicii de imagine. Si in niciun caz vreun avantaj sub acest aspect.

Prejudiciile de imagine s-ar rasfrange si aupra PSD intr-un an electoral extrem de important, la capatul caruia acest partid ar putea iesi invingator atat la alegerile locale, cat si la cele parlamentare.

Iar daca ar fi adevarata teza conform careia PSD urmareste o ofensiva legislativa anti-DNA, chiar si asa, ea s-ar putea desfasura in conditii mai bune fara ca Victor Ponta sa fie, alaturi de Liviu Dragnea, in prim-planul scenei, a scris SRS pe blogul personal.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *