Skip to content
Politică

SRS le bate obrazul puterilor europene. Dublul standard Erdogan versus Băsescu

voceatransilvaniei.ro

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu le bate obrazul puterilor europene. Într-un articol publicat marți pe blog (și intitulat „Se reface axa Washington-Ankara?”), SRS scoate în evidență dublul standard al europenilor în cazul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, față de situația fostului șef de stat român Traian Băsescu.

Mai mult: ziaristul atrage atenția că, în timp ce Europa îi bate obrazul lui Erdogan, liderul de la Washington, Donald Trump, l-a felicitat pe același lider turc.

„Daca Donald Trump a telefonat si l-a felicitat pe Erdogan, inseamna ca, in cealalta parte a lumii, situatia este vazuta cu totul si cu totul altfel.

In principiu, Statele Unite sunt o republica prezidentiala. De ce nu ar fi si Turcia, cel mai puternic aliat militar al Statelor Unite din Europa, tot o republica prezidentiala? Si ca sa venim la oile noastre, cum se explica faptul ca, atunci cand Traian Basescu, in calitate de presedinte, a fortat de nenumarate ori Constitutia, atribuindu-si puteri care tineau de republica prezidentiala, democratiile europene, in loc sa il conteste, l-au aplaudat si l-au sustinut? Se pune intrebarea, evident, cine judeca cu o dubla masura. America sau Europa? Si daca exista o dubla masura, care este substratul?” comentează Roșca Stănescu.

Totuși, gazetarul pune atitudinea împăciuitoare a lui Trump pe seama actelor neprietenoase comise de către Erdogan pe vremea administrației lui Barack Obama după tentativa de lovitură de stat din Turcia (în special interdicția pusă americanilor de a folosi baza aeriană de la Incirlik, „singura baza importanta de incarcaturi termonucleare”).

„In aceste conditii, nu este de mirare pozitia adoptata de Washington. Cu atat mai mult cu cat sa nu uitam ca, atat in campania electorala, cat si dupa, Donald Trump nu s-a exprimat tocmai afectuos la adresa Angelei Merkel si a politicii promovate de Germania. El considera, si face acuzatii in acest sens, ca Germania s-a erijat in hegemon al Europei si ca face o politica care, departe de a exprima principiile solidaritatii cu celelalte state mai slab dezvoltate din Europa, este de tip protectionist. Noua Germanie reunificata isi protejeaza propriile interese, calcand, in realitate, in picioare multe dintre principiile care au stat la baza crearii comunitatii europene, in care Statele Unite au investit, in trecut, multa logistica si multi bani. Washingtonul mai stie ca Berlinul, trecand peste intelegeri si peste propria retorica, se apropie din ce in ce mai mult de Rusia lui Vladimir Putin”, detaliază SRS.

Citiți AICI cum vede Sorin Roșca Stănescu rezolvarea acestor tensiuni internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *