Skip to content
" "
Politică

SRS, perspectivă neagră pentru România: „Nu reprezentăm altceva decât o frunză în vânt!”

 

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu (SRS) lansează o ipoteză inedită, potrivit căreia dacă Donald Trump va câștiga alegerile și dacă se tine de cuvânt, atunci, în formula de azi, securitatea României este în aer.

Astfel, într-un articol publicat, joi, pe corectnews.com (şi intitulat „Ne apara Statele Unite? Dar NATO?” ), ziaristul subliniază faptul că aflată la frontiera dintre doua lumi militare aflate acum intr-un conflict latent care se poate transforma oricand intr-un conflict fierbinte, Romania este nu numai un stat santinela, ci si un teritoriu de sacrificiu pentru Alianta NATO si un camp de exercitii militare, de trageri libere.

Redăm mai jos analiza semnată de Sorin Roşca Stănescu:

„Donald Trump, candidatul Partidului Republican pentru presedintia Statelor Unite, a facut, in aceasta saptamana, o afirmatie care poate intoarce lumea cu fundul in sus. Evident, daca va castiga prezidentialele. Si daca pune semnul egalitatii intre angajamentele electorale si conduita sa de cel mai puternic om al lumii. Donald Trump a spus ca faimosul Articol 5 al Tratatului NATO care garanteaza securitatea tuturor statelor membre ar putea sa nu fie activat. Mai ales in ceea ce priveste statele europene rasaritene. Cu atat mai putin ar putea interveni militar Statele Unite. Daca Donald Trump castiga alegerile si daca se tine de cuvant, atunci, in formula de azi, securitatea Romaniei este in aer. Ca de altfel si siguranta cetatenilor.
Este adevarat, candidatul prezidential al Partidului Republican a introdus si un semn de intrebare. A lasat un suspans. In sensul ca Articolul 5 din Tratat, care impune tuturor membrilor NATO sa plece la razboi impotriva oricarui agresor care a atacat vreunul dintre state, ar putea fi totusi activat in functie de loialitatea statului agresat fata de America. Care este prima concluzie la care putem ajunge? Ca, in conceptia lui Donald Trump, care se poate transforma oricand intr-o strategie de aparare a Statelor Unite, Tratatul NATO este subordonat, si de facto si de iure, Washingtonului. El este valabil, iar articolul cu pricina poate fi activat, daca si numai daca statul agresat ia drepti in fata Washingtonului. Daca maraie in front, degeaba sufera o agresiune, pentru ca NATO nu va actiona in niciun fel.

In paranteza fie spus, chiar si asa, chiar si fara Donald Trump, lucrurile sunt complicate. Activarea Tratatului presupune ca, in prealabil, actiunea unui stat tert sa poata fi definita drept o agresiune. Ne amintim insa toti, din istorie, cum Germania nazista a atacat Polonia sub pretextul ca ea insasi a fost atacata la frontiera, montand, in acest scop, chiar si o butaforie.

A doua concluzie rezonabila este ca, de vreme ce respectarea ad litteram a Tratatului NATO, al carui cel mai important articol este cel pus in discutie, poate deveni incerta in conceptia Casei Albe, atunci un stat santinela cum este Romania se poate afla, in viitor, intr-un mare pericol. Si este nevoit sa-si redefineasca intreaga strategie de aparare. Dar cum?

Nu este pentru prima data cand fac afirmatiile de mai jos. Acum, am insa, prin spusele lui Donald Trump, si un argument greu de ignorat. Aflata la frontiera dintre doua lumi militare aflate acum intr-un conflict latent care se poate transforma oricand intr-un conflict fierbinte, Romania este nu numai un stat santinela, ci si un teritoriu de sacrificiu pentru Alianta NATO si un camp de exercitii militare, de trageri libere pentru adversarii nostri. Chiar daca s-ar activa faimosul Articol 5 al Tratatului, interventia s-ar face cu intarziere. Tot ceea ce ar putea recupera NATO ar fi nu Romania de azi, ci un stat sub ruine. Practic, Romania ar deveni teren de lupta. Teatru de razboi. Si inca teatru al unui razboi ultramodern. In care se stie ca principalele victime sunt civilii. Cu atat mai putin cu cat, iata, este posibil ca Articolul 5 sa nu fie niciodata activat, conform declaratiilor lui Donald Trump. Romania, in formula actuala, devine total expusa riscurilor.

In aceste conditii, nu avem altceva de facut decat, respectand in continuare angajamentele fata de aliati, sa ne pregatim, prin eforturi proprii, apararea. Dar cum, se vor intreba multi, in conditiile in care resursele Romaniei sunt atat de limitate sub aspect financiar, economic, tehnologic si uman, in raport cu inamicul potential care, oricum ne-am ascunde dupa degete, este reprezentat de Federatia Rusa. De la distanta cea mai importanta forta militara terestra din aceasta zona a lumii si un actor, la Marea Neagra, care nu poate rivaliza decat cu Turcia care, sub Erdogan, da semne ca se aliaza cu Moscova si Teheranul, impotriva NATO, din care face parte, dar s-ar putea sa nu mai faca in viitorul apropiat.

Exista o singura strategie posbila de aparare. Cea practicata de un stat mic, cum este Elvetia. Sau enuntata de un stat insular, cum este Marea Britanie. Si insusita, candva, chiar de dictatorul Ceausescu. Si practicata mereu si mereu in istorie.

In limbaj curent, este vorba de tactica pamantului parjolit. Si a fantanilor otravite. In limbaj modern, aceasta strategie este definita astfel: intregul sistem de aparare trebuie astfel gandit in raport cu un potential adversar mult superior, incat costurile cuceririi statului victima sa fie mai mari decat beneficiul. Ceea ce, sa recunoastem, presupune nu numai o viziune eroica asupra propriei istorii trecute, prezente si viitoare, ci si o asumare lucida a unor sacrificii.

Intreaga strategie de aparare trebuie regandita din aceasta perspectiva. Ceea ce presupune refacerea imediata, cu orice fel de sacrificii, a industriei de aparare. In paranteza fie spus, in urma cu 26 de ani, Romania era a opta sau a noua putere din lume in materie de exporturi de armament. Ceea ce inseamna ca sacrificiul de azi poate aduce, maine, uriase beneficii. In al doilea rand, este obligatoriu ca, in termenul cel mai scurt, sa dispunem de o armata suficient de numeroasa, inarmata pana in dinti si aflata pe picior de razboi. Ar trebui sa intelegem ca a apus acea teorie, conform careia Romania ar trebui redusa, sub aspect militar, la cateva contingente de reactie rapida aeriana, navala si terestra. Este obligatoriu sa revenim la teza apararii statului roman de catre intregul popor.

Altfel, dupa cum se vede, nu reprezentam altceva decat o frunza in vant. La discretia oricarei schimbari de stafeta politica”, susține jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, potrivit corectnews.com

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *