PSnews

Ultima Oră

SRS preconizează cine va fi noul lider al PNL

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu (SRS), în ultima postare pe blogul personal, intitulată ”Ludovic Orban este pe cai mari”, aduce în atenția cititorilor detalii din culisele bătăliei pentru șefia PNL.

Astfel,  jurnalistul precizează, în postarea sa că, pentru prima data, din lunga serie de incercari ale lui Ludovic Orban de a deveni presedinte PNL, acesta are sanse reale de a-si atinge obiectivul.

Mai mult, SRS susține că spre deosebire de competitorii sai, Ludovic Orban va fi imposibil de manevrat intr-o directie numita, astazi, eufemistic, unificarea dreptei si care nu poate fi altfel tradusa decat prin reconfiscarea liberalilor, de asta data de catre PMP si USR.

Redăm mai jos analiza semnată de Sorin Roşca Stănescu:

„Se fac, in PNL, diferite manevre pentru a-l bloca. Si pentru a plasa in fruntea partidului persoane de incredere pentru Klaus Iohannis, cum ar fi Catalin Predoiu sau Cristian Busoi. Dar un detaliu schimba fundamental raporturile de forte de la congres. Numarul foarte mare de delegati. Acest numar foarte mare lucreaza in favoarea lui Ludovic Orban.

Alegerile, in PNL, ca de altfel in orice alt partid politic, se fac cel mai adesea prin aranjamente de culise. Foarte rar se intampla ca optiunea reala a membrilor partidului sa coincida cu rezultatul. Jocurile de culise in PNL inseamna, pe scurt, punerea in miscare a cooperativelor.

Ce sunt cooperativele? In jurul unor personaje puternice, care prefera de fiecare data sa ramana intr-un plan secund, se construiesc veritabile camarile. Ele sunt alcatuite din presedintii organizatiilor judetene. Tocmai de aceea, in prealabil, lupta pentru castigarea conducerii acestor organizatii a fost crancena si au existat, in mod efectiv, cativa oameni puternici care au reusit sa determine optiunile membrilor de partid pentru unul sau altul dintre preferatii acestora. Acesti oameni puternici, care au format cooperative mai mici sau mai mari, au fost Ilie Bolojan, Cristian Busoi – acesta obtinand o uriasa victorie prin castigarea Bucurestiului -, Raluca Turcan si, intr-o oarecare masura, Catalin Predoiu.

Acest razboi al castigarii filialelor locale a fost pierdut de catre Ludovic Orban. Teoretic, el urma sa fie scos definitiv din joc. Iar batalia urma sa fie data intre Predoiu si Busoi. Si unul si altul fiind atat preferatii unor cooperative, pentru ca ar fi putut fi relativ usor manevrati, in viitor, in avantajul unor grupuri de interese, cat si de catre Klaus Iohannis, convins de docilitatea lor.

O rasturnare de situatie s-a produs, insa, atunci cand a fost luata decizia participarii la congres a unui numar incontrolabil de mare de persoane. Cateva sute de persoane ar fi putut fi atent monitorizate de catre sefii de cooperative, iar voturile lor ar fi putut fi dinainte numarate. Si, cum spuneam, din aceasta lupta, urma ca Ludovic Orban sa fie finalmente eliminat, daca nu care cumva acesta ar fi putut fi convins sa se retraga inaintea votului final, promovandu-l pe unul sau altul dintre preferatii Cotroceniului in schimbul functiei de prim-vicepresedinte.

Cu mii de participanti la congres, se pare ca aceasta manevra nu mai este posibila. Explicatia consta in faptul ca Ludovic Orban a pornit aceasta batalie ca un autentic lider politic, incepand de la talpa tarii. El a batut pe rand judetele, localitate cu localitate, consolidandu-si, in randul membrilor obisnuiti, dar si al activistilor mai marunti, prestigiul si intentia de vot. Si asta in timp ce oamenii Cotroceniului s-au batut exclusiv pentru sprijinul esaloanelor superioare.

Este prea tarziu pentru ca lucrurile sa mai fie intoarse din drum. Ludovic Orban va trece peste oponentii sai ca o locomotiva, sustinut de delegatii necooperativizati care vor fi prezenti la congresul PNL”, scrie SRS pe blogul personal.

Citiți AICI articolul complet semnat de jurnalistul Sorin Roşca Stănescu

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi