Skip to content
Politică

SRS, previziuni de foc: Criza politică din România va fi devastatoare!

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu (SRS), în ultima postare pe blogul personal, intitulată ”Armele letale ”, aduce în atenția cititorilor o serie de detalii referitoare la războiul dintre Ludovic Orban și premierul Viorica Dăncilă. Amintim că liderul liberalilor, Ludovic Orban, a depus plângere la Parchetul General împotriva Vioricăi Dăncilă și a lui Liviu Dragnea, pentru comiterea infracțiunilor de înaltă trădare şi uzurparea funcţiei publice, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Potrivit ziaristului, ”dacă această operațiune va eșua, și chiar dacă nu va eșua, Ludovic Orban a murit politic chiar în secunda în care și-a înregistrat la Parchetul General plângerea penală, aruncând și PNL în moarte clinică”.

”S-a declanșat la București războiul total. Care, vom vedea, se externalizează. Cele două tabere, Guvernul plus majoritatea parlamentară, pe de-o parte, și Președinția plus opoziția pe de altă parte, sunt decise să utilizeze întreg arsenalul. Iar armele sunt letale. E interesant și dramatic totodată de urmărit, cum vor fi ele utilizate. Și în ce ordine. Și, mai ales, e bine să știm care sunt aceste instrumente de luptă.

Războiul politic de la București, care inevitabil generează din capul locului o criză politică și o puternică instabilitate, se poartă de ambele părți cu instrumente interne de luptă, dar și cu instrumente externe.  Pentru că există implicații profunde, generate de confruntarea dintre cele două tabere politice de la București, decise să se elimine literalmente una pe alta, dar și implicații semnificative în plan extern, generate de ținte geopolitice în mișcare. Pe scurt, România este la un pas de a se plasa în ochiul ciclonului. Un ciclon generat de contradicțiile profunde dintre obiectivele urmărite de Washington și aliații loiali ai Statelor Unite și Germania, împreună cu aliații ei loiali. România devine astfel un teren de instrucție, dar și un teren de luptă ideal. Ca să fiu mai exact, dacă în Siria marile puteri se confruntă militar, experimentându-și cele mai performante echipamente de război, în România marile puteri se vor confrunta utilizând politica cu întreg arsenalul ei. Din care nu lipsesc și nu vor lipsi dezinformarea, diversiunea, manipularea.

Pus la colț, strivit între angajamentele față de Washington și Berlin, pe care nu mai are cum să le onoreze simultan și fiind silit să înșele așteptările uneia sau alteia dintre părți, președintele Klaus Iohannis s-a trezit pe neașteptate într-o poziție de ofsaid. În chestiunea Ierusalimului. Și a Iranului. Și a mecanismelor de apărare ale Europei. Și a formatului Visegrad 8. Și a războiului comercial americano-german. Mai hotărât, Guvernul a jucat îndrăzneț și lipsit de echivoc în plan extern. După care cancelarul Angela Merkel a bătut din picior. Iar Klaus Iohannis s-a executat. A scos din arsenal întreg armamentul letal. Declanșând criza.

Evaluam zilele trecute raporturile de forțe dintre Guvern și Președinție și ajungeam la concluzia simplă că, dacă terenul de luptă ales este cel al polticii externe, atunci atât din punct de vedere constituțional,  cât și sub aspect logistic, Guvernul este îndreptățit să preia inițiativa și să conducă detașat lupta cu președintele Klaus Iohannis. Și, tot în urmă cu câteva zile, prognozam că nu este deloc exclus ca acesta, strâns cu ușa, să utilizeze instituțiile de forță și să încerce decapitarea atât a Guvernului, cât și a PSD. Jucând la două capete, Klaus Iohannis își dublează șansa de a câștiga.

Ceea ce s-a și întâmplat. Președintele României, față în față la Cotroceni cu premierul României, care s-a dovedit a fi mai echilibrat și mai vertical decât aproape toți ceilalți premieri pe care i-am avut, nu a avut bărbăția de a-l înfrunta pe șeful Executivului. Se vede clar din conținutul comunicatului redactat de Administrația Prezidențială la capătul consultării Iohannis-Dăncilă. În schimb, a atacat din nou cerându-i a nu știu câta oară demisia, după ce și-a luat distanță. A făcut-o din capitala Bulgariei. A dat astfel semnalul că se intră în faza decisivă a luptei”, scrie SRS pe blogul personal.

Citiți AICI articolul complet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *