Skip to content
Politică

SRS, scenariu alarmant pentru Iohannis: Protest!

agerpres.ro

În ultima postare de pe blogul personal, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a făcut o scurtă analiză a evenimentelor declanșatoare după decizia președintelui Klaus Iohannis referitoare la lista cu persoanele invitate de Ziua Nationala a României.

În acest context, jurnalistul și fostul parlamentar al Partidului Național Liberal propune o serie de scenarii-cheie referitoare la presiunile pe care le-ar putea întâmplina președintele Klaus Iohannis în perioada următoare.

„Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, si pe buna dreptate, ca, pentru a castiga alegerile, este nevoie de o emotie colectiva. A facut, de buna seama, referire la propria experienta din 2014, cand imposibilitatea exercitarii dreptului la vot de catre romanii din strainatate a avut drept efect, pe calea emotiei colective propagate in tara, trecerea masiva de partea lui a unui electorat altfel inert. Cum, necum, iata ca o mare emotie colectiva se declanseaza, acum, in Romania. Punctul zero a fost decizia presedintelui Klaus Iohannis de a aplica criteriile de integritate ale PNL asupra modului de desfasurare a sarbatorii nationale de la 1 decembrie. Sa vedem ce poate urma.

Ofensa adusa pe aceasta cale principalilor opozanti politici ai presedintelui Klaus Iohannis, dintre care unii sunt lideri de partide, altii inalti demnitari ai statului sau si una si alta, se propaga, cum este si firesc, in masa de sustinatori politici ai acestora. Sustinatori ai PSD, ai ALDE, ai PRU. Acestia se revolta si protesteaza. Pentru moment, aceasta parte a Romaniei se afla intr-o fierbere tacuta.

Reactia se poate transforma insa in furie. Asa cum am semnalat intr-o analiza precedenta, scanteia care sa provoace reactia in lant ar putea fi Gabriela Firea. Primarul general al Capitalei. Personalitatea politica cea mai bine cotata de catre cetateni. A doua persoana in stat, dupa Klaus Iohannis, ca numar de voturi primite. Si ceea ce este cu adevarat semnificativ, fara ca in cazul ei sa poata fi aplicat, in sens negativ, vreunul dintre criteriile de integritate cu care opereaza presedintele sau PNL. Nici Gabriela Firea nu a fost invitata la cele doua parti ale sarbatorii nationale oficiale care urmeaza sa se desfasoare la Arcul de Triumf si la Palatul Cotroceni.

Am crezut si am afirmat acest lucru deja de mai multe ori ca avem de-a face cu o gafa uriasa de care se face vinovat protocolul de la Cotroceni, gafa insusita insa de presedintele Klaus Iohannis. M-am razgandit. Noile informatii care imi parvin demonstreaza ca asistam la o succesiune de actiuni politice deliberate si care au drept scop declansarea unei mari emotii colective care urmeaza sa fie directionata in defavoarea stangii si in favoarea dreptei. Cum anume?

In statele cu o democratie esuata sau semi-esuata, transformate in poligon de incercari pentru democratiile consolidate, “sistemul” mentine coruptia la un nivel extrem de ridicat si, in acelasi timp, mimeaza in mod continuu lupta necrutatoare impotriva acestui fenomen. Cand mentii coruptia la nivel ridicat, este firesc sa ai o populatie din ce in ce mai exasperata de coruptie si din ce in ce mai interesata si motivata sa scape de acest flagel care o mentine in saracie. Populatia devine astfel o masa de manevra a “sistemului” care, in numele luptei anticoruptie, castiga permanent simpatizanti si voturi, transformand in masa de manevra o parte semnificativa a populatiei.

Astazi, Klaus Iohannis este fie parte a “sistemului”, fie prizonier al acestuia. Este putin important pentru demonstratia pe care o fac acum. Esential e ca actioneaza in acelasi sens”, a scris SRS pe blogul personal.

Continuarea o puteți citi AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *