Skip to content
Politică

SRS, scenariu alarmant: Referendumul nu mai are absolut niciun rost!

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu (SRS), în ultima postare pe blogul personal, intitulată ”Klaus Iohannis a carmit-o ” analizează ultimele declarații ale președintelui Klaus Iohannis, referitoare la organizarea unui referendum pe tema modificării legislaţiei în materie penală.

Citiți și Iohannis: Întrebarea de la referendum NU conține cuvântul „GRAȚIERE”

Mai mult,  jurnalistul explică, în postarea sa, schimbările de poziție ale președintelui, după ce acesta a declarat că referendumul pe care l-a anunţat încă de luni nu va folosi cuvântul graţiere, deoarece Constituţia nu lasă organizarea de iniţiative pe teme fiscale sau cele precum amnistia sau graţierea.

Redăm mai jos analiza semnată de Sorin Roşca Stănescu:

”Fiindca a apucat sa ameninte majoritatea parlamentara cu un referendum, a trebuit sa fie consecvent. Si sa formuleze o solicitare scrisa in acest sens. Numai ca, ce sa vezi?, in cererea presedintelui nu mai este vorba despre gratiere. Si nici despre modificarea unor articole din Codul penal, declarate neconstitutionale de catre CCR. Presedintele vine, acum, cu o formulare foarte generala. Atat de generala, incat referendumul ar fi complet inutil. Ce anume a produs schimbarea? Si care e semnificatia?

In noua formulare, referendumul ar urma sa aiba ca tema, citez, “continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice”. Un prim fapt mai putin obisnuit: domnul Klaus Iohannis nu formuleaza, dupa cum se poate lesne observa, o intrebare, asa cum ar fi firesc. Probabil asteapta sa faca acest lucru altcineva. Si sa adauge, la inceputul citatului de mai sus, eventual, urmatoarele cuvinte: “sunteti de acord cu”. Din aceasta perspectiva, solicitarea sa este neconstitutionala. Pentru ca ma indoiesc ca cineva are dreptul legal sa adauge ceva. Dar haideti sa inchidem ochii si sa mergem mai departe.

Intrebarea de mai sus, daca o transformam in intrebare, are un caracter extrem de general. Nu se refera in mod evident, decat eventual implicit, la ultimele demersuri legislative ale Guvernului. Si asta se intampla pentru ca luni, dupa ce a anuntat ca vrea sa faca un referendum, aproape toti analistii si specialistii in drept constitutional l-au avertizat public asupra faptului ca legea fundamentala, Constitutia, interzice in mod expres un referendum care sa aiba drept tema gratierea. Asa ca presedintele a carmit-o din mers.

O solicitare de acest tip, cu un continut extrem de general, nu poate primi, daca va fi transformata in referendum, decat un raspuns unanim afirmativ. Pentru ca niciun roman cu scaun la cap nu se va duce sa voteze impotriva luptei anticoruptie sau impotriva integritatii functiei publice. Daca acest lucru reprezinta o evidenta, atunci referendumul nu mai are absolut niciun rost. Logica referendumului este ca, atunci cand parerile sunt impartite pe o anumita tema, sa poti afla, intrebandu-i pe cetateni, care este opinia predominanta. Asa ca, daca referendumul nu are niciun rost, nu ne ramane altceva de facut decat sa ne intoarcem la originea sa”, scrie SRS peblogul personal.

Citiți AICI articolul complet semnat de jurnalistul Sorin Roşca Stănescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *