Skip to content
Politică

SRS, scenariu sumbru pentru tehnocrați. Cum va deveni guvernul Cioloș ținta criticilor

„Razboiul lui Ciolos este pierdut!”, scrie jurnalistul Sorin Roșca Stănescu într-un articol publicat, miercuri, pe blogul personal.

Potrivit lui SRS, o posibilă încercare de asociere între PNL și guvernul Cioloș nu ar fi una de bun augur pentru partid, fiind un gest care ar depuncta formațiunea liberală.

Roca Stănescu dă o lovitură dură Executivului afirmând că: „un Guvern pretins tehnocrat, de fapt o marmelada cu birocrati si tehnocrati, nu are nicio sansa de a raspunde, cat de cat onorabil, solicitarilor societatii romanesti.”

Astfel, un guvern tehnocrat nu poate avea mize politice iar singura sa menire este „sa gestioneze treburile statului, pregatind alegerile”, afirmă jurnalistul.

SRS prevede intensificarea criticilor aduse guvernului din cauza faptului că reprezentanții săi sunt „amatori” „persoane inapte sa gestioneze, cat de cat eficient si corect, administratia publica centrala”.

Redăm mai jos articolul complet al jurnalistului:

„Liberalii ar face bine sa nu-l mai invite public pe domnul Dacian Ciolos in randurile partidului. Experimentul birocratico-tehnocratic a esuat. Pentru a trage aceasta concluzie, nu mai este nevoie sa asteptam. In consecinta, PNL il invita pe Ciolos in partid doar daca doreste sa se depuncteze singur. Altfel, domnul Dacian Ciolos este bine sa joace pe cont propriu.

Exemplele privind greselile grave comise de membrii Guvernului Ciolos sunt nenumarate. Nu ma voi opri asupra lor. A facut-o si o face, cu suficienta insistenta, intreaga presa. Din pacate, pentru aceasta tara, am avut dreptate.

Fara a ma crampona de persoana lui Dacian Ciolos, am dezvoltat, cu suficient de multe argumente, rationamentul conform caruia un Guvern pretins tehnocrat, de fapt o marmelada cu birocrati si tehnocrati, nu are nicio sansa de a raspunde, cat de cat onorabil, solicitarilor societatii romanesti. O societate care a ajuns la capatul rabdarii. Si care a crezut, in naivitatea sau chiar inconstienta ei, ca partidele nu mai au capacitatea de a guverna. Si ca ar fi necesara o pauza. O pauza in care lucrurile ar urma sa fie indreptate de un Guvern zamislit in afara partidelor. Am spus ca nici un Guvern de tehnocrati, nici daca ar fi alcatuit din cei mai valorosi tehnocrati pe care i-a avut vreodata Romania, nu are posibilitatea sa faca altceva decat sa gestioneze treburile statului, pregatind alegerile. Atat si nimic mai mult. Nici vorba de vreo reforma. Si nu am uitat sa adaug ca reforme profunde, politici indraznete nu pot fi infaptuite decat de un Guvern politic, si asta numai in primii doi ani ai ciclului electoral. Intr-un an electoral, un asemenea obiectiv este, cu desavarsire, exclus.

Din motivele de mai sus, am caracterizat, inca din primele zile, Executivul condus de Ciolos drept un Guvern de avarie, un Guvern sac de box. Din nefericire, insa, s-a intamplat ceva mai mult. Frecventa si amploarea greselilor savarsite de lefegii Palatului Victoria sunt atat de evidente incat, se poate spune, fara a gresi, ca ele caracterizeaza, nu un Guvern de tehnocrati instalati in ultimul an al ciclului electoral, ci un Guvern de amatori. De persoane inapte sa gestioneze, cat de cat eficient si corect, administratia publica centrala, pentru o perioada strict delimitata de timp. Daca cineva si-ar pune, in mod cinstit, problema unei remanieri, ar trebui schimbat cam trei sferturi din Guvern.

In aceste conditii, ce va urma? Dincolo de faptul ca liberalii ar face foarte bine sa nu le mai deschida usa domnilor din Guvern, este clar ca, in perioada urmatoare, criticile aduse Executivului se vor intensifica. Si vor veni din toate directiile. Inclusiv din zona liberala, care, cu riscurile de rigoare, continua inca sa sustina acest Executiv. Cand partidele politice, presa, societatea civila, in general, vor pune, cu adevarat, lupa pe Guvernul Ciolos, se va alege praful si pulberea din iluzia tehnocrata.

De fapt, in curand, va incepe concursul. Un concurs prin care fiecare actor politic va incerca sa loveasca mai tare in acest Guvern. Legitimandu-si astfel, nu numai campania electorala, ci si pretentia de a se instala, dupa alegeri, la Palatul Victoria. Ministrii cabinetului Ciolos au intrat buimaci la guvernare. Si, lucru de inteles, in mare viteza si nimerind cu mare dificultate clanta. Drama lor este ca nu vor mai avea timp sa-si revina. Cand vor iesi de la guvernare vor fi inca si mai buimaci.

In aceste conditii, cred ca si presedintele Klaus Iohannis va fi nevoit, in curand, sa-si ia distanta cuvenita. Tare m-as bucura sa ma insel. Dar nu cred ca exista vreo sansa.”, a conchis SRS în articolul scris pe blogul personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *