Skip to content
Politică

SRS toarnă gaz pe foc: ”Opoziția și-a pierdut suflul!”

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, în cea mai recentă postare de pe blogul personal intitulată ”De ce și-a pierdut Opoziția suflul? ”, face o scurtă analiză a evoluției opoziției politice în România.

Mai exact, potrivit lui SRS, se pare că opoziția și-a pierdut suflu pe care îl avea în februarie iar una dintre cauze este că aceasta nu a reușit într-un întreg an să contabilizeze greșelile și o serie întreagă de contraperformanțe ale Guvernului ori ale majorității parlamentare.

„La începutul lunii februarie, Opoziția, înțelegând prin aceasta și societatea civilă afiliată ei, a reușit să scoată în stradă câteva sute de mii de oameni în întreaga țară. Pentru amărâta de Ordonanță cu numărul 13. Și a dat de pământ cu un ministru al Justiției. Dar și cu actul normativ. Acum, respectiv duminică, m-aș fi așteptat ca în stradă, în special în marile orașe, să văd milioane de oameni. Nu s-a întâmplat așa. Au fost în total cel mult câteva zeci de mii. Deși miza era infinit mai mare. Ce s-a întâmplat? De ce nu a mai avut Opoziția suflu?

Ordonanța 13, care a mobilizat în februarie sute de mii de oameni, nu a fost până la urmă decât un simplu act normativ, cuprinzând doar câteva reglementări, de natură penală. În comparație cu impresionantul pachet de Legi ale Justiței, care urmează să intre în dezbatere paralmentară. Și care preconizează până la urmă o reformă a întregului sistem. Mai mult chiar, în cele din urmă, respectiva ordonanță, deși retrasă de îndată tot de Guvern, printr-o ordonanță cu numărul 14, s-a dovedit a fi constituțională. În schimb, ordonanța de retragere este declarată neconstituțională. După publicarea motivării în Monitorul Oficial, faimoasa Ordonanță 13 intră de altfel în vigoare. Fără ca nimeni să mai poată schimba pentru moment ceva. În aceste condiții, este cât se poate de firesc să ne punem întrebarea de ce, la aproape un an distanță și pentru o cauză mult mai importantă, Opoziția și societatea civilă afiliată nu mai reușesc să scoată în stradă un număr semnificativ de persoane. Ce s-a întâmplat? Ce s-a schimbat?

De ce vorbesc despre Opoziția politică? Și nu mă rezum la societatea civilă? În primul rnd, pentru că, așa cum de altfel este firesc, societatea civilă este și ea împărțită, la fel cum este împărțită și societatea politică. Tocmai din acest motiv, zilele trecute PNL a anunțat că va participa la demonstrațiile de duminică, invitându-și membrii și simpatizanții la luptă. USR și PMP au fost la rândul lor în stradă cu membrii și simpatizanții lor. Ba a mai venit la defilare și Dacian Cioloș. Reprezentând o platformă sau un partid, nici el nu mai știe bine ce. Cum se explică numărul mic de demonstranți, având în vedere că, aparent, toate forțele anti-putere s-au coalizat pentru a-și arăta mușchii? Și ținând cont și de argumentul conform căruia de astă dată nu era vizată o simplă ordonanță, ci un pachet consistent de legi”, scrie SRS pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *