Rolul jucat de Nicolae Ciucă în ascensiunea PNL

În lumina rezultatelor recente ale sondajului INSCOP, care reflectă o ascensiune semnificativă a Partidului Național Liberal în intenția de vot – cea mai mare creștere din rândul partidelor de pe scena politică românească – este imposibil să nu observăm contribuția esențială a președintelui său, Nicolae Ciucă, la această evoluție. Meritul său în consolidarea și extinderea sprijinului pentru PNL nu poate fi subestimat, iar atitudinea sa echilibrată și orientarea către stabilitate politică au jucat un rol crucial în acest succes.

Un leadership definit de echilibru și pragmatism politic

Încă de la preluarea funcției de președinte al PNL, Nicolae Ciucă și-a impus un stil de leadership caracterizat prin pragmatism, echilibru și capacitatea de a naviga cu înțelepciune prin complexitatea scenei politice românești. Într-o perioadă marcată de tensiuni și turbulențe politice, atât interne, cât mai ales pe plan extern (inflație galopantă în Europa, război la granițele României, criză energetică etc.) Ciucă a reușit să păstreze o direcție clară pentru partid și să promoveze o abordare centristă și rațională în relațiile cu partenerii de coaliție de la PSD.

Unul dintre principalele puncte forte ale lui Ciucă a fost miza constantă pe stabilitate politică și pe construirea unui climat de încredere și predictibilitate în relațiile interne și externe ale PNL. Într-un peisaj politic adesea fragmentat și polarizat cum e cel românesc, această orientare către stabilitate a fost apreciată de către electorat și a contribuit la consolidarea încrederii în PNL. În plus, a dus la încrederea investitorilor străini care au apreciat stabilitatea politică internă din țară și au continuat să investească în economia României.

De asemenea, Nicolae Ciucă a reușit să mențină un echilibru delicat în cadrul coaliției de guvernare, negociind și gestionând relațiile cu partenerii săi într-o manieră constructivă și pragmatică, spre deosebire de experiențele trecute când coalițiile politice din România aveau o viață scurtă, uneori mai puțin de un an de zile. Capacitatea sa de a găsi punctele comune și de a promova colaborarea și dialogul în cadrul coaliției au fost cruciale pentru menținerea unei guvernări stabile și eficiente.

Realizări la guvernare

Aici merită amintite și câteva realizări pe care Ciucă le-a avut în mandatul său de premier. În cei aproape 2 ani, guvernul condus de Nicolae Ciucă a propus și implementat o serie de proiecte guvernamentale importante. În primul rând, în sectorul energetic, guvernul a semnat un acord pentru dezvoltarea de reactoare nucleare mici modulare cu firma americană NuScale Power, un pas important pe drumul obținerii autosuficienței energetice de către România și, totodată un proiect care ar putea permite țării să devină în viitor un hub energetic în regiune.

Pe partea de fiscalitate, guvernul Ciucă a aprobat creșterea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS și CASS) pentru contractele cu normă parțială cel puțin la nivelul unui salariu minim pe țară întreg. Totodată, guvernul a decis creșterea TVA în sectorul HORECA. Nu în ultimul rând, Guvernul a decis creșterea cu 60% a impozitului pe dividende și cu 66% a impozitului pe chirii. Măsurile, deși dure, au fost justificate în contextul inflației galopante cu care se confrunta România. Drept rezultat, astăzi inflația din România a scăzut față de aceeași perioadă din anii precedenți

Au existat și măsuri importante de sprijin a populației, precum vouchere pentru energie și reduceri la pompă. În concluzie, ascensiunea PNL în sondaje nu ar fi fost posibilă fără contribuția esențială a președintelui său, Nicolae Ciucă. Prin atitudinea sa echilibrată, orientarea către stabilitate politică și abordarea pragmatică în relațiile politice, Ciucă a reușit să impună PNL ca un actor central în peisajul politic românesc și să atragă sprijinul și încrederea unui segment tot mai larg al electoratului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: