Stadiul de recoltare grâu, în România. Randament și calitate. Nemulțumirile fermierilor

Foto Ferma

România a început să recolteze grâul, cu trei săptămâni mai devreme. Dacă, în mod tradițional, secerișul începea la 29 iunie, anul acesta, agricultorii din vestul țării au dat startul, în prima săptămâna a lui iunie.

Recoltele variază foarte mult în funcție de regiune, din cauza secetei. În ceea ce privește prețul, concurența ucraineană continuă să influențeze cotațiile cerealelor. Până în prezent, aproximativ 45% din suprafețele cultivate cu grâu au fost recoltate.

Ultima prognoză a Comisiei Europene pentru România era de 10,1 milioane de tone grâu. Va reuși, România, să atingă acest obiectiv? Ce spun agricultorii?

Fermierul din Giurgiu, Ștefan Muscă se plânge de jocul traderilor de cereale, cu scopul de a împinge, în jos, prețul de cumpărare de la producători.

Foto Stefan Musca

„Aveam 350t de grâu de încărcat, la vama Giurgiu, în urmă cu două săptămâni. Dar, șoferii și-au luat liber vreo două zile și nu au vrut să încarce.

Am fost nevoit să semnez, repede, contracte cu traderii de cereale. Am primit 180 euro, tona. Problema este că de obicei, traderii, renegociază. Le-am spus că mai am grâu de vândut dupa ce termin ultimele 100 de ha, de recoltat, la sfârșitul lui iulie. Aceștia mi-au propus un preț mai mic, de 120 euro tona.

Noi, fermierii micii sau chiar mijlocii, care nu prea avem spațiu de depozitare, cum, necum, suntem obligați să vindem.  Noi ducem grâul în porturile de la Dunăre, cum ar fi la Giurgiu și primim 0,76  lei pe kg.

Traderii cumpărători îl încarcă aici și îl duc în portul Constanța unde îl încarcă pe nave mari și îl duc la destinațiile finale. La început am negociat un preț mai bun deoarece am avut, în primăvară, niște contracte semnate cu ei. Sunt câțiva traderi mari care cumpără din România. Grâul meu va ajunge în Egipt.

Anul acesta am obținut 6 500 kg de grâu, la hectar. Anul trecut am avut 8.500 kg de grâu pe un hectar.

Am propus să preia statul cantitățile de grâu de la noi, să le vândă ei. Casa de Comerț Unirea, stă degeaba

Eu spun de foarte mult timp că statul ar trebui să implice. Avem Casa de Comerț Unirea și avem bani la Casa de Comerț Unirea, care stă degeaba. Și eu am făcut propunere la Ministerul Agriculturii să preia statul cantitățile de grau de la noi, să le vândă ei”, a spus Ștefan Muscă pentru PS News.

La polul opus sunt agricultorii din vestul țării care se bucură de recolte frumoase.

Foto Ferma

Dimitrie Muscă, managerul vastului grup Combinatul Agroindustrial Curtici (5.000 ha teren agricol și 2.500 membri asociați), susține chiar că în acest an obține rezultate record, de 9500 kg/ha, datorită investițiilor masive pe care le-a făcut.

Chiar dacă prețul oferit de traderii de cereale nu este cel mai bun pentru fermieri, imposibilitatea de a depozita marfa îi obligă pe unii dintre aceștia să vândă direct din câmp.

În aceste momente, prețul grâului este la cel mult, 200 de euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța ( sub 0,9 lei/kg la producător).

„Grâul este în perioada sa cu cele mai mici prețuri din an, iar cumpărătorii profită de context: vânzare de grâu ieftin în Egipt, vânzare de grâu ieftin în Iordania, vânzare de grâu ieftin în Algeria. Grâul românesc, față de ultima licitație egipteană,  a încasat cu mai putin de 22 de dolari/tonă.

Sunt prea multe vânzări către export, aproximativ 1,8 milioane de tone. La 198-200 de euro/tonă se vinde grâul în paritatea CPT Contanța”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, pentru PS News.

Dar calitatea?

„Anul acesta, grâul românesc are o calitate premium, cu greutăți specifice care depășesc 78 kg/hl și un conținut proteic de peste 12%”, subliniază Cezar Gheorghe.

În ceea ce privește estimarea de export grâu românesc, Ministerul Agriculturii, contactat de PS News, nu a avut un răspuns, motivând că  „până nu se termină recolta nu putem furniza cifre”, potrivit secretarului de Stat, Moise Sorin.

Fermierii Români au cultivat anul acesta cu grâu 2.239.000 hectare, a patra cea mai mare suprafață din UE după Franța ( 4.893 ha), Germania (2.897), Polonia (2.449 ha), ceea ce le-ar aduce aproximativ 9,8 milioane de tone, pe baza ultimelor estimările ale Comisiei Europene.

În 2023, potrivit statisticilor oficiale, România a produs 9,6 milioane de tone de grâu de pe 2.208.000 hectare, în timp ce în 2022 producșia a fost de 8,6 milioane de tone de pe 2.169.000 tone.

În schimb, producții superioare, de peste 10 milioane de tone, s-au înregistrat în 2017-2019 și 2021.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: