Standard dublu la TikTok: Drogații zburdă live, iar platforma îl cenzurează pe Cristoiu

Sursa foto: Pixabay

Un tânăr de 20 de ani a apărut la o petrecere cu droguri, transmisă pe TikTok, în postarea live a unui dealer condamnat. Fratele puștiului și aproximativ 300 de oameni prezenți pe TikTok au observat în direct cum tânărul a leșinat. Apoi, mai târziu, a murit. 

Internetul nu e un loc de pe altă planetă, unde nimeni nu are jurisdicție. Aceiași polițiști și procurori care sosesc într-o locuință unde s-a petrecut o violență sunt împuterniciți de lege să intervină dacă încălcarea legii are loc în digital.

Emailul prin care se fură de pe card e locul infracțiunii. Convorbirea video prin care se momește un copil e locul infracțiunii. Live-ul în care se face trafic de droguri e locul infracțiunii. O putem spune de o mie de ori și tot ar fi prea puțin – locul înseamnă și locul digital. Faptele de pe net, bune sau rele, nu sunt mai puțin creatoare de consecințe, unele dintre ele fiind consecințe legale.

Ideea că violențele sau crimele se petrec doar pe stradă e depășită. E nevoie de efortul statului și al justiției ca să-și mute o parte din atenție acolo unde stau din ce în mai mult oamenii: pe internet. Românii petrec aproape 7 ore zilnic de net, conform unui studiu din 2023, citat de Newsweek.

Iar tinerii? O treime dintre elevii de liceu și un sfert dintre cei din clasele V-VIII stau cel puțin cinci ore zilnic doar pe TikTok, potrivit cercetării Centrului pentru Jurnalism Independent.

În ultima vreme, pe fondul mizelor politice, CNA, TikTok, Facebook, ANCOM și alte instituții, publice sau private, sunt cu ochii pe ce spun oamenii pe net. O serie de jurnaliști sau lideri de opinie, printre care Ion Cristoiu, Mirel Curea sau Marius Tucă, și-au văzut postările date jos sau chiar conturile suspendate.

În ceea ce privește televiziunile, s-a reluat în societate ideea interzicerii unor posturi. Unii oameni consideră că aceasta e soluția. Realitatea Plus emite ticăloșii despre oameni, iar apoi realizatori ai Realitatea ajung și ei să fie umiliți, cu alte ticăloșii, la România TV. E foarte bine că CNA nu e pasiv. Dar interzicerea este nedemocratică și ineficientă.

Jurnaliștii sau liderii de opinie care s-au văzut șterși pe TikTok, Facebook sau YouTube nu îndemnau la violență, nu făceau trafic de droguri și nu încurajau un tânăr să continue să fie filmat LIVE, într-un spectacol dureros al dependenței. Ei aveau opinii și, la rându-le, suportau opinii nevaforabile.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: