Partidul Laburist din Marea Britanie a câștigat, cu o majoritate confortabilă, alegerile parlamentare, conform rezultatelor oficiale și estimărilor, BBC. Victoria este o răsturnare de situație față de alegerile de acum cinci ani, când partidul înregistrase cea mai slabă performanță, din 1935.
Istoricul Adrian Cioroianu, a vorbit, într-un interviu acordat, PS News, despre consecințele acestei victorii a laburiștilor și dorința de schimbare a britanicilor, în contexul politic, general, european.
Ne surprinde acest rezultat?
Nu este nimic surprinzător, era de așteptat. În definitiv, după 14 ani de zile, era timpul ca schimbarea să se producă și ea vine pe fondul unei perioade destul de tulburi din istoria contemporană a Marii Britanii. Adică, acest mandat, relativ lung al conservatorilor, a cuprins și Brexitul, și pandemia și războiul Rusiei și tot ceea ce a mai urmat. Deci, cred că cetățenii britanici, într-un fel, au dat semnalul unei dorințe de schimbare. Dorința unui nou start în societate. Până la urmă, în democrație, schimbările sunt binevenite. Repet, e vorba de 14 ani, un mandat destul de de consistent al conservatorilor.
Rezultatul alegerilor parlamentare, va afecta monarhia britanică?
Nu, în niciun caz. Adică, Marea Britanie, indiferent dacă vin conservatorii sau la laburiștii, până la urmă, proiectul este la nivelul societății. Totul este de factură liberală, de regulă pro-business. Și ideea de monarhie nu n-are nicio legătură în toată această poveste. Pentru că laburiștii, chiar dacă teoretic doctrina lor este de stânga, ei nu sunt neapărat antimonarhie, dimpotrivă.
Vor întări, laburiștii, legăturile cu Uniunea Europeană?
Ei, bine, aceasta este o întrebare. Ce politică europeană vor adopta? Din punctul meu de vedere, Brexit-ul a fost o pierdere pentru Marea Britanie. Dar nu noi trebuie să judecăm. Cetățenii britanici observă ceea ce e de făcut. Până la urmă, noul guvern laburist va răspunde în primul rând, în fața propriilor cetățeni. Nu în fața Bruxelles-ului. Dar, din perspectiva noastră, a celor care suntem în Uniunea Europeană, sigur că ne dorim o reactivare a relațiilor dintre Bruxelles și Londra, în folosul tuturor.
Nu doar în Marea Britanie, dar și în alte multe țări europene sunt mișcări politice, surprinzătoare, în prezent…
Asta e complexitatea societăților europene. În Marea Britanie avem un guvern de stânga. În Franța avem o resurgență a extremelor și de dreapta, și de stânga. În Germania, la fel. Dreapta aceasta izolaționistă pare a fi în în creștere, ca și în anumite state din nordul Europei. E complexitatea europeană. Până la urmă, ăsta este și farmecul, dar și pericolul sau provocarea eterna a democrației. Dar nu-i poți mulțumi pe toți. Contează ce decid majoritățile.
Partidul Laburist de centru-stânga a câștigat 411 din cele 650 de locuri din parlament, potrivit numărătorii oficiale citate de BBC, o răsturnare spectaculoasă de situație față de alegerile de acum cinci ani, când înregistrase cea mai slabă performanță din 1935. Keir Starmer va fi prim-ministru.
Potrivit datelor furnizate de exit poll-ul realizat de IPSOS UK pentru BBC, Sky News și ITV News, Partidul Laburist a obținut 410 de mandate, mult peste cele 326 necesare unei majorități guvernamentale. Keir Starmer, liderul laburist și viitorul prim-ministru al Marii Britanii, este un avocat specializat în drepturile omului.
„Le mulțumim tuturor celor care au făcut campanie pentru laburiști la aceste alegeri, tuturor celor care ne-au votat și și-au pus încrederea în Partidul nostru Laburist schimbat”, a scris liderul laburist Keir Starmer pe rețeaua X.
Potrivit BBC, conservatorii ar urma să obțină 144 de deputați, puțin mai mult decât prevedeau sondajele la ieșirea de la urne, dar totuși cel mai slab rezultat înregistrat vreodată.
Partidul Național Scoțian ar urma să fie redus la doar opt deputați. Liderul Reform UK, Nigel Farage, a câștigat un loc în Parlament la a opta sa încercare, în Clacton, promițând că „acesta este doar primul pas a ceva care vă va uimi pe toți”.
Partidul are patru deputați până în prezent – inclusiv președintele Richard Tice și fostul conservator Lee Anderson – și se clasează pe locul al doilea în multe părți ale țării, luând un număr mare de voturi de la conservatori. Secretarul Apărării, Grant Shapps, și liderul Camerei Comunelor, Penny Mordaunt, se numără printre cei peste o duzină de miniștri conservatori care și-au pierdut locurile, iar alte personalități conservatoare, precum cancelarul Jeremy Hunt, par vulnerabile.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News