Skip to content
Politică

„Stânga unită” se poate dezbina înainte să se înființeze. Soarta alianței PSD cu PRO România pentru parlamentare se decide astăzi

Facebook

O decizie cu privire la alianţele pe care PSD le va face la alegerile parlamentare va fi luată în şedinţa de luni a Consiliului Politic Naţional, potrivit unei declarații făcute de prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu.

„Există partidele cu care am avut și în trecut alianțe, fie că vorbim de ALDE, ori de alianțe punctuale în Parlament cu Pro România sau PP-USL. Sunt discuții pe care e normal să le avem în aceste zile, astfel încât luni să avem un tablou complet și să știm în ce stadiu suntem”, a declarat Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă susținută la finalul Consiliului Politic Național.

Surse politice au dezvăluit pentru PS News că majoritatea liderilor PSD ar respinge o astfel de alianță cu partidul condus de Victor Ponta, așa cum s-a întâmplat și la alegerile locale.

„Victor Ponta ridică pretenții prea mari pentru un partid de 8% și lucrul acesta i-a scandalizat pe mulți din PSD care se declară vehement împotriva unei alianțe cu PRO România la alegerile parlamentare. Marcel Ciolacu va avea mari probleme din cauza asta”, susțin surse politice.

Dacă PSD va merge în alianţă cu Pro România, ALDE şi PPU-SL, procentele aduse de aceste partide nu se traduc în raport direct de unu la unu cu numărul de mandate. Astfel, PSD poate obţine un scor mai mare decât ar obţine individual, dar mai puţine mandate.

De cealaltă parte, pentru Pro România, ALDE sau PPU-SL această alianţă ar îndepărta grija pragului electoral. Pro România depăşeşte în toate sondajele pragul electoral de 5%, dar ALDE se află la limită, în timp ce PPU-SL nu a mai candidat la alegeri naţionale.

Termen limită pentru partide

Facem precizarea că potrivit legislaţiei în vigoare, constituirea alianţelor trebuie depuse în termen de 5 zile de la înfiinţarea Biroului Electoral Central, cel mai târziu la data de 15 septembrie. Practic, partidele mai au termen până mâine pentru a-şi decide politica de alianţe, iar apoi se va merge separat.

Atât Victor Ponta, cât şi Călin Popescu Tăriceanu au anunţat public că ar fi benefică o alianţă cu PSD la alegerile parlamentare, asta pentru a maximiza şansele.

„Din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al celor care gândesc strategic, ar trebui să ne unim eforturile şi să ne luptăm cu PNL. Nu ni le unim? Probabil că o să pierdem separat”, a afirmat Victor Ponta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *