Skip to content
Politică Video

Stare de alertă în Franţa, din cauza protestelor „vestelor galbene”: 211 persoane, în custodia poliţiei

Un număr de 481 de persoane au fost reţinute şi chestionate sâmbătă de poliţie, în Paris, iar 211 se află în custodie, potrivit celor mai recente cifre anunţate de guvernul francez. Prim-ministrul Edouard Philippe a apreciat intervenţia forţelor de ordine drept una remarcabilă. Franţa este în alertă roşie din cauza manifestaţiilor ”vestelor galbene” sâmbătă – o criză socială şi politică ce zguduie ţara şi siderează lumea, relatează AFP.

UPDATE – La finalul întâlnirii celulei de criză de la Ministerul de Interne, premierul Edouard Philippe a mulţumit forţelor de ordine, pentru „intervenţia remarcabilă”, dar şi cetăţenilor calmi. El a anunţat că 481 de persoane au fost chestionate de poliţie până la acest moment şi că 211 se află în custodie.

În jurul orei locale 10.00, în faţa perimetrului securizat de la Arcul de Triumf din Paris erau adunate peste o mie de persoane.

În apropiere de Champs-Elysées, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de „veste galbene”, iar mai mulţi oameni au fost opriţi să ajungă în Place de l’Etoile, pentru că au refuzat să îşi dea jos căştile, măştile şi cagulele.

UPDATE – Manifestaţiile anti-guvernamentale ale „vestelor galbene” de astăzi – numite „Actul patru” – au făcut ca unele staţii de metrou, Turnul Eiffel, muzeul Luvru şi mai multe magazine mari să fie închise, la fel şi numeroase restaurante.

În jurul orei locale 09.00, protestatarii s-au adunat la Arcul de Triumf din capitala franceză.

Potrivit canalului BFMTV, numărul total al arestărilor a ajuns la această oră la 320, pentru a fi prevenite violenţele. Sâmbăta trecută, la aceeaşi oră, doar şase persoane erau reţinute.

Autorităţile au luat măsuri importante de securitate, temându-se că protestele vor deveni violente pentru al doilea weekend consecutiv.

Situaţia este urmărită foarte atent în străinătate. Majoritatea capitalelor şi-au îndemnat cetăţenii să nu se expună. Bruxellesul, Praga şi Lisabona i-au sfătuit chiar să-şi amâne sejururile la Paris.

Magazine închise, spectacole anulate, meciuri de fotbal amânate, programul Téléthon şi traseului marşului în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice au fost modificate – peste tot în Hexagon, iar dispoziţii excepţionale sunt în vigoare, ca măsuri de precauţie împotriva unei noi vâlvătăi de violenţe ca cele care au pătat manifestaţiile de la 1 decembrie.

”În ultimele trei săptămâni s-a născut un monstru care a scăpat de sub controlul celor care l-au creat”, a apreciat ministrul de Interne Christophe Castaner.

În faţa riscului unei noi explozii de violenţe, un dispozitiv poliţist ”excepţional” este desfăşurat pe tot teritoriul – din care fac parte 89.000 de membri ai forţelor de ordine, dintre care 8.000 la Paris.

În capitală, pentru prima oară după decenii, statul foloseşte în intervenţie „VBRG” – vehicule blindate pe roate ale Jandarmeriei. Grupul de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale (GIGN, o unitate de elită) şi filialele sale regionale au fost plasate în alertă consolidată.

Denunţând ”strategia haosului” a Guvernului, unul dintre reprezentanţii ”vestelor galbene libere”, Benjamin Cauchy, a îndemnat să nu se manifesteze la Paris, apreciind că această reuniune este ”o capcană”.

Eric Drouet, vizat de o anchetă după ce a instigat protestatarii să intre în Palatul Elysée, a îndemnat, de asemenea, ca ”Parisul să le fie lăsat spărgătorilor” şi ca cei care doresc să manifesteze să se ducă, în schimb, ”la periferia” pariziană.

Palatul Elysée a respins o delegaţie a acestor ”veste galbene” care se vor ”moderate”. O delegaţie de şase ”veste galbene libere”, între care şi Cauchy, au fost primite vineri, la ora locală 20.30 (21.30, ora României), de premier.

După ce a rămas tăcut toată săptămâna, Emmanuel Macron se va exprima abia ”la începutul săptămânii viitoare” cu privire la această criză.

UN GLONŢ PRIN CURIER

Preşedinta Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta), Marine Le Pen a declarat că ”imprecaţiile în favoarea unei răsturnări a Republicii a V-a sunt în mod inutil periculoase”, atacându-l în acelaşi timp, fără să-l numească, pe Emmanuel Macron, „un om lipsit de simpatie faţă de popor, încremenit în morga elitelor şi dispreţul de clasă”.

Guvernul şi-a multiplicat apelurile la calm, constatând că anularea creşterii taxelor impuse carburanţilor nu a fost suficientă să calmeze furia.

În total 68% dintre francezi susţin mobilizarea ”vestelor galbene”, potrivit unui sondaj realizat de OpinionWay pentru LCI şi publicat vineri, un nivel stabil faţă de ancheta de săptămâna trecută.

Executivul se teme de o alianţă între ultradreapta, ultrastânga, ”vestele galbene” cele mai pornite şi tineri de la periferii, dintre care unii s-au livrat unor jafuri, sâmbăta trecută, în capitală.

”Vestele galbene sincere nu pot servi ca scuturi umane” ale unor ”elemente politizate şi radicalizate” care caută să ”răstoarne puterea”, afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului Benjamin Griveaux, în contextul în care mai mulţi conducători din cadrul majorităţii deplâng ”proteste îngrijorătoare”.

Deputatul LREM de la Pas-de-Calais Benoit Potterie a depus plângere după ce a primit, vineri, un glonţ prin curier, la sediul său. Glonţul era însoţit de un mesaj manuscris – ”pe următorul îl vei primi ntre ochi”.

Consiliul Superior al Audiovizualului (CSA), la fel ca ministrul însărcinat cu presa Franck Riester, au făcut apel la ”responsabilitatea” presei ”în ajunul unei zile deosebit de deficile pentru întreaga ţară”.

La nivel de regiune, o interdicţie de a manifesta a fost decretată în patru comune din Nord, în timp ce la Montauban 28 de cocteiluri Molotov şi trei bombe artizanale au fost confiscate într-un sens giratoriu ocupat de ”veste galbene”, infornează news.ro

”BARICADĂM TOT”

Câteva zeci de ”veste galbene” au pătruns vineri după-amiaza în sediul administraţiei regiunii Auvergne-Rhône-Alpes.

La Paris, 2.000 de elemente de mobilier urban au fost demontate. Turnul Eiffel, Luvrul şi mai multe magazine mari sunt închise sâmbătă, la fel ca multe magazine şi restaurante.

”Baricadăm tot pentru mâine”, declara Denis Thibaudet, un tâmplar care instala panouri de lemn pentru a proteja geamurile unui magazin de şampanie, pe boulevard Malesherbes.

Spitalele pariziene au implementat un ”dispozitiv de vigilenţă consolidat”, cu ”întăriri medicale şi non-medicale”.

Ministrul Muncii Muriel Pénicaud a făcut un apel la întreprinderi, subliniind că ”toată lumea trebuie să-şi facă partea” şi evocând plata unei prime excepţionale fără taxe şi scutită de impozite.

Această primă a fost catalogată drept o ”idee bună” de către preşedintele Medef Geoffroy Roux de Bézieux. Însă sindicatele o consideră insuficientă.

Confederaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CPME) s-a declarat alarmată de de consecinţele manifestaţiilor şi blocajelor ”vestelor galbene” asupra economiei întreprinderilor foarte mici (TPE) şi întreprinderilor mici sau medii (PME).

O extindere a mobilizării ”vestelor galbene” la alte sectoare este de asemenea temută mai ales în rândul agricultorilor şi în Educaţie – unde situaţia este foarte tensionată.

Câteva mii de liceeni au defilat vineri la Paris, strigând ”Macron, demisia!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *