Skip to content
Politică

Stare de urgență în România. Klaus Iohannis: Statul poate plafona prețurile la energie, carburanți, utilități

Inquam Photos / George Călin

Președintele Klaus Iohannis, luni, într-o conferință de presă, a prezentat măsurile pe care le implică instituirea stării de urgență în România, ca urmare a epidemiei de coronavirus.

„Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile. Școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților pe această perioadă. Dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la alimentele de bază, carburanți, în limita prețului mediu din ultimele 3 luni dinaintea declarării stării de urgență. Serviciile medicale se acordă tuturor persoanelor de pe teritoriul României și se suportă din bugetul asigurărilor sociale de Sănătate. Pentru persoanele aflate la domiciliu, ca măsură de prevenție, se vor stabili măsuri de sprijinire. Angajatorii și angajații afectați vor fi sprijiniți prin derogări de la preverile legale în vigoare.

Angajații din domeniile cel mai grav afectate și familiile lor beneficia de protecție socială.

Prevederile legii privind acordarea de zile libere părinților nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, penitenciare, sanitar și altor categorii stabilite, după caz. Aceste categorii, însă, au dreptul la o majorare a salariului potrivit Legii 19/2020

Se introduce posibilitatea ca în companii și instituții, unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în telemuncă. Nu mai e necesar drumul la sediul instituțiilor pentru beneficii sociale. Documentele pot fi depuse electronic. Am dispus ca în structurile MAI, cele sanitare, de asistență socială să se poată face angajări fără concurs personalul necesar. Am dispus asigurarea sumelor necesare la Ministerul Sănătății pentru achizionarea directă a materialelor și medicamentelor necesare. Am simplificat procedurile de decontare a banilor în sistemul sanitar. Guvernul va anunța curând pachetul de soluții pregătit pentru economie. Va fi asigurată  continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică. Am decis suspendarea efectuării controalelor la angajatori de către ITM, cu câteva excepții, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a ținut să le transmită un mesaj „special” cadrelor medicale: „Au demonstrat profesionalism și o extraordinară dedicare. Vă mulțumesc tuturor și vă suntem recunoscători”.

Iohannis a mai spus că atât el, cât și Guvernul liberal vor lua chiar și măsuri drastice pentru a proteja viața românilor, dar indicațiile trebuie urmate de oameni pentru a-și face efectul: „Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați regulile, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare, aveți grijă de cei apropiați, păstrați igiena mâinilor. Păstrați distanța socială”

Starea de urgenţă e reglementată de o ordonanţă de urgenţă din 1999, adoptată pentru a bloca asaltul minerilor din Valea Jiului, conduşi de Miron Cozma, spre Capitală. Ulterior, ordonanţa a mai suferit câteva modificări în Parlament în timpul guvernării Năstase.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că una dintre măsurile pe care Guvernul le analizează pentru mediul de afaceri în contextul epidemiei de coronavirus este acordarea pentru firme a unui credit fiscal, prin care plata anumitor categorii de taxe va fi reeşalonată, fără dobânzi şi penalităţi.

Revenim cu detalii

 

1 comentariu la “Stare de urgență în România. Klaus Iohannis: Statul poate plafona prețurile la energie, carburanți, utilități

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *