Starea de sănătate a Marinikăi Tepic, opozantă sârbă, de origine română care este în greva foamei, se înrăutăţeşte

Sursă foto: Facebook / Marinika Tepić

Marinika Tepic, o figură importantă a principalului partid de opoziţie din Serbia şi care provine dintr-o familie de români din Pancevo, a promis marţi că va continua greva foamei, gest pe care îl face pentru a protesta faţă de frauda electorală, neţinând cont de sfatul medicilor. Aceştia au constatat o deteriorare a stării sale de sănătate, după nouă zile de când nu mănâncă, relatează Reuters.

Alianţa de opoziţie Serbia împotriva Violenţei, care s-a clasat pe locul al doilea la alegerile generale de la începutul acestei luni, a acuzat Partidul Progresist Sârb (SNS), partid populist aflat la putere, de fraudă electorală pe scară largă, ceea ce autorităţile neagă.

Marinika Tepic, care a intrat în greva foamei împreună cu cinci colegi în urma votului, face de două ori pe zi perfuzii intravenoase în urma deteriorării stării sale de sănătate, constatate luni.

Într-un interviu, ea a declarat pentru Reuters că aştepta marţi o echipă de medici, dar că intenţionează să respingă orice recomandare medicală în sensul de a pune capăt protestului său. „Probabil că îmi vor cere să opresc greva foamei, dar le voi cere să ajute ca această luptă să continue”, a declarat Tepic. „Aceasta este lupta pentru libertatea noastră”, a punctat ea.

Greviştii foamei stau în interiorul biroului Comisiei Electorale de Stat, o clădire din centrul Belgradului care a găzduit cândva Parlamentul.

Vorbind despre propriii săi copii, Tepic a izbucnit în lacrimi. „Le spun că într-o zi nu le va mai fi ruşine”, a spus ea. „Trebuie să asigurăm o ţară mai bună pentru copiii noştri”, explică ea.

Tepic a acuzat autorităţile că au inclus persoane decedate pe listele electorale şi că au adus alegători din Bosnia şi Kosovo.

„Solicităm o misiune internaţională care să efectueze o revizuire a întregului proces electoral”, a declarat ea. „Vrem ca alegerile să fie anulate şi să se organizeze altele noi în 5-6 luni, dar în condiţii mai bune”, arată Marinika Tepic.

SNS a obţinut 46,72% din voturi la alegerile parlamentare anticipate, potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale de Stat. Alianţa de opoziţie Serbia împotriva Violenţei s-a clasat pe locul al doilea, cu 23,56% din voturi, iar Partidul Socialist din Serbia pe locul al treilea, cu 6,56%.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL