Skip to content
Politică

UPDATE Starea poliţistul târât pe capotă de şoferul turc beat este critică! Decizia de ULTIMĂ ORĂ luată de generalul Oprea

UPDATE

Vicepremierul Gabriel Oprea vrea că faptele de ultraj comise împotrivă polițiștilor să fie mai aspru pedepsite. În acest sens, ministrul de Interne a propus modificarea Codului Penal, după ce un agent de la Rutieră a fost grav rănit de un șofer turc, săptămâna trecută.

Conform unui comunicat al MAI, Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, propune sancțiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra polițiștilor.

În acest sens, la inițiativă vicepremierului Gabriel Oprea, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de modificare a două articole din Codul Penal, respectiv, Articolul 257 – Ultrajul și Articolul 279 – „Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acțiunile violențe îndreptate împotrivă reprezentanților autorității statului”.

„Evenimentele înregistrate în ultimul timp, cât și analizele pe care le-am făcut cu structurile de specialitate ale MAI, mă determină să am această inițiativă. Susțin cu tărie, că cei care reprezintă autoritatea statului trebuie să fie respectați și mai bine protejați de lege”, a declarat Gabriel Oprea, informează ziare.com.

Acțiunile cetățeanului turc, cel care a generat accidentul, sunt astfel deosebit de grave, întrucât: „faptele, așa cum sunt ele prevăzute în Codul Penal, comise asupra unui polițist, jandarm, procuror sau judecător, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, urmează a se sancționa cu pedeapsă prevăzută pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi”, reiese din inițiativă Ministrului de Interne.

Și proiectul de modificare, inaintat Ministerului Justitiei, prevede „majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcționari publici care îndeplinesc funcții ce implică exercițiul autorității de stat”.

„Protecția prin legea penală asigurată angajaților MAI și celorlalți funcționari investiți cu autoritatea statului reprezintă o garanție a exercitării atribuțiilor ce le revin acestora și nicidecum un privilegiu”, se precizează în documentul citat.

Conform statisticilor Poliției Române, în anul 2014 au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar în primele șase luni ale anului 2015 s-au înregistrat 247.

Starea poliţistului târât pe capotă de şoferul turc beat și iresponsabil continuă să fie critică.

Vicepremierul Gabriel Oprea l-a vizitat luni, la spital, pe polițistul de la Rutieră accidentat grav de un om de afaceri turc. Acesta a mers împreună cu doctoral Raed Arafat, secretar de stat în MAI și de șeful Poliției, să se intereseze la fața locului de starea polițistului rănit declarând că: „trebuie să fim camarazi, să fim solidari și la bine și mai ales la greu”, a declarat Oprea la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, unde este internat polițistul. El a precizat că polițistul rănit are 44 de ani și lucrează de 23 de ani în domeniu.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, un polițist de la Rutieră a fost accidentat grav de un șofer care nu a respectat semnalele regulamentare de oprire, în cadrul unei acțiuni organizate de Brigada Rutieră a Capitalei.

Autorul accidentului este un cetățean turc, care deține în România mai multe companii de comercializare a echipamentelor electrice.

La un filtru al poliţiei rutiere, polițistul Gheorghe Ionescu i-a strigat omului de afaceri turc să oprească, dar acesta a accelerat, forţându-l pe poliţist să se prindă cu mâinile de capotă, în caz contrar ar fi fost prins sub maşină. Poliţistul a rămas pe capotă aproximativ 350 de metri, apoi a fost aruncat pe şosea.

„După aproximativ 350 de metri de la începerea urmăririi, la capul podului Pipera peste bulevardul Barbu Văcărescu, martorii RF şi OI au observat cum conducătorul autovehiculului marca Hyundai a tras brusc de volan stânga, cu intenţia de a-l proiecta pe Ionescu Gheorghe de pe capotă. În acel moment martorii RF şi OI au văzut cum Ionescu Gheorghe a fost aruncat de pe capotă, zburând prin aer circa patru metri în înălţime şi 10 metri lungime, la cădere lovindu-se de bordura de la capătul podului”, au declarat martorii.

Omul de afaceri turc Abdullah Atas, arestat preventiv pentru tentativă de omor, a mai trecut de un filtru de poliţie fără să oprească, iar după ce a intrat cu maşina în agentul de la Brigada Rutieră, a încercat să scape de poliţişti conducând cu o viteză de aproximativ 200 de kilometri pe oră.

Vicepremierul și premierul cere sancțiuni mai mari pentru ultraj după accidentul de sâmbătă dimineața în care un polițistul a fost spulberat dupa ce un om de afaceri turc cu o alcoolemie de, 1, 65 la mie, l-a acroșat cu mașina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *