Start în sistemul garanție returnare (SGR): Ce provocări au retailerii mari și mici

Sursa: Facebook

30 noiembrie este data la care va porni oficial sistemul de garanție returnare din România. Teoretic, de atunci românilor li se va solicita la magazin 50 de bani pentru fiecare ambalaj de băuturi cu sigla RetuRO, putând ulterior să recupereze banii reciclând, Practic, la aceasta dată aproape că nu vor exista produse cu sigla RetuRo de reciclat.

Sistemul Garanție-Returnare, proiectul de economie circulară prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 de lei atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, urmând să primească contravaloarea garanției înapoi reciclând, presupune noi roluri pentru retaileri, fie ei mari rețele internaționale fie  magazine de bloc. Și aceasta pentru că magazinul încasează garanția și tot magazinul trebuie să creeze pentru consumatori posibilitatea ca aceștia să lase ambalajele goale, la ghișee sau în aparate RVM, pentru a-și recupera banii, cash sau sub formă de voucher.

Totodată, magazinele sunt cele care trebie să depoziteze undeva ambalajele goale până când RetuRO le va prelua pentru a le duce spre centrele de numărare și sortare precum și să țină o evidență clară a lor.

„Nu este nimeni pregătit să înceapă sistemul. Absolut nimeni”, este concluzia lui Feliciu Paraschiv, proprietarul lanțului de 17 magazine Paco și vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: