Start INVESTALIM. Pas uriaș pentru producția internă de alimente anunțat de premierul Ciolacu

Sursa foto: facebook

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat  finalizarea selecției investițiilor eligibile din cadrul schemei de ajutor pentru agricultură INVESTALIM care urmărește creșterea capacității producției locale de alimente. Prin programul lansat de PSD, 41 de beneficiari vor putea deschide noi linii de producție internă de alimente sau retehnologizarea celor existente. Suma totală a acestei sesiuni a fost de peste 4,5 miliarde de lei.

„Înțeleg de la domnul ministru al Agriculturii că este gata selecția proiectelor din schema de susținere a producției românești INVESTALIM. Sunt eligibile investiții de peste 4,5 miliarde de lei, din care ajutorul de stat este aproape 2,7 miliarde. Interesul major al antreprenorilor arată un parteneriat real între Guvern și mediul de afaceri pentru dezvoltarea producției locale. Asta înseamnă construirea unor noi fabrici sau dezvoltarea celor existente în procesarea cărnii, uleiului, a fructelor, a zahărului sau în morărit și panificație. România își dezvoltă astfel capacitatea de a produce alimente din materie primă provenind de la fermierii noștri. Din punctul meu de vedere, un obiectiv strategic al acestei guvernări”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în debutul ședinței de Guvern.

INVESTALIM este cel mai mare program guvernamental, cu importanță strategică, făcut vreodată de România în domeniul procesării. Acesta face parte din politicile asumate de PSD la preluarea guvernării, prin creșterea producției interne de alimente.

Prin INVESTALIM, se asigură implementarea Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare, aferent perioadei 2023 – 2026.

148 de milioane de euro acordați anual prin INVESTALIM pentru dezvoltarea producției interne de alimente
INVESTALIM este gândit ca un program național multianual, ce se va desfășura în perioada 2023-2026, pentru dezvoltarea și modernizarea industriei alimentare. Astfel, Guvernul va aloca 148 de milioane de euro anual acestui sector, suma totală dedicată programului ajungând la aproximativ 600 de milioane de euro, bani ce vor fi alocați prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Guvernul PSD a aprobat procedura de implementare pentru INVESTALIM încă din septembrie 2023, stabilind etapele de înscriere în program și de selecție. În perioada imediat următoare, va avea loc alocarea bugetară pentru cele 41 de proiecte declarate eligibile.

Agricultura, o prioritate a Guvernului PSD. Irigații și ferme de porci, cele mai recente investiții
Guvernul investește fonduri de 2,2 miliarde de lei în sisteme de irigații doar în anul 2024, pentru a acoperi o suprafață irigabilă cât mai mare. Capacitatea României la acest moment este de 2,7 milioane de hectare.

De asemenea, programul guvernamental de reproducție a suinelor a fost deblocat o dată cu venirea la guvernare a lui Marcel Ciolacu, după blocarea repetată a acestuia în perioada guvernelor PNL-USR, cu Orban și Cîțu la conducere.

Motivul pentru care Guvernul Ciolacu a investit masiv în sectorul suin este reducerea dependenței României de importurile de carne de porc. Se construiesc în prezent prin fondurile de la Guvern 25 de ferme ce vor asigura 46.000 locuri de cazare (scroafe). Asta înseamnă creșterea capacității țării noastre de producere suplimentară a încă 1,2 milioane de porci anual.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: