Skip to content
Economie Societate

Startup-ul american Lime, evaluat la peste 10 miliarde de dolari, intră în România cu trotinete

Startup-ul american Lime, un serviciu care permite închirierea de trotinete și biciclete electrice, evaluat în vara anului trecut la peste 10 miliarde de dolari, a intrat de azi pe piața din România cu o flotă de 1.000 trotinete electrice, amplasate la toate gurile de metrou, în zona adiacentă parcărilor publice, în toate parcurile și grădinile publice, lângă majoritatea teatrelor, muzeelor, bibliotecilor, ca și în zonele de promenadă, informează profit.ro.
Pentru a folosi Lime, utilizatorii trebuie să descarce aplicația, să localizeze o trotinetă pe hartă și să o deblocheze. Aceștia au nevoie de un card bancar și să fi împlinit 18 ani. La încheierea călătoriei, utilizatorii trebuie să urmeze instrucțiunile din aplicație pentru a finaliza călătoria și a parca în mod responsabil. Pentru deplasarea cu Lime, costul de deblocare este de 3 lei, iar pentru fiecare minut de călătorie se va adăuga suma de 60 de bani.
Trontinetele Lime vor fi limitate la o viteză maximă de 24 km/h, astfel încât să nu fie nevoie de permis de conducere, conform datelor analizate de Profit.ro.
Intrarea în România survine într-un context în care, în vara anului trecut, Lime a încheiat un parteneriat cu compania americană de ridesharing Uber, iar concurentul Uber în România, Taxify, a intrat în toamna anului trecut pe nișa de trotinete electrice.
Mai mult, co-fondatorul Taxify a declarat recent pentru Profit.ro că ia în calcul să intre în România și cu aceste trotinete electrice.
Serviciile de închiriere de trotinete electrice sunt în expansiune puternică, în special în SUA. Cei mai importanți jucători sunt startup-urile Lime și Bird, doi unicorni cu una dintre cele mai rapide ascensiuni și evaluați la acest moment la peste 10 miliarde de dolari fiecare.
Trotinetele și bicicletele electrice sunt pe un trend puternic crescător al vânzărilor, ceea ce a făcut ca vehiculele furnizate de Lime să fie incluse în aplicația Google Maps.
Date indicate recent relevă însă că, în SUA, cel puțin 1.500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri în urma accidentelor în timpul utilizării trotinetelor electrice, produse de la sfârșitul anului 2017, când a început moda folosirii acestui mijloc de transport.
Lupta pe nișa locală a trotinetelor electrice se ascute, Profit.ro relatând recent că un grup de antreprenori, cu un fost manager Unicredit România, se pregătește să intre pe piață.
De asemenea, cum a anunțat recent Profit.ro, startup-ul românesc care a creat brandul Flow lansează serviciul de închiriere de trotinete electrice, în București și Cluj-Napoca, serviciu care va fi introdus și în Timișoara în vara acestui an și extins ulterior la nivel național.
Vehiculele electrice Lime sunt produse în China pe baza specificațiilor companiei americane, iar serviciul este deja disponibil în peste 70 de piețe din Statele Unite și Europa.
Până în vara anului trecut, în 18 luni de la înființare, Lime a atras investiții de 467 de milioane de dolari, iar după parteneriatul semnat cu Uber valoarea startup-ului a urcat la 1,1 miliarde dolari. La acest moment, după alte runde de finanțare, valoarea companiei este estimată ca depășind 10 miliarde de dolari.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *